THE GOLDMAN CASE (2023,FRA) - 7,5/10


 

Ugledni francuski glumac, scenarist i redatelj Cedric Kahn pozabavio se kontroverznim sudskim procesom koji je sedamdesetih godina prošlog stoljeća punio naslovnice francuskih novina. Suđenje je to radikalno lijevom militantnom revolucionaru Pierreu Goldmanu koji je krajem 1969. i početkom 1970. optužen da je počinio nekoliko oružanih pljački u Parizu. I sve je on te slučajeve priznao, osim pljačke ljekarne tijekom koje su dvije osobe ubijene. Na prvom suđenju 1974. godine Goldman je proglašen krivim i osuđen na doživotni zatvor za sve te pljačke i ubojstva, a potom je njegova žalba na tu presudu uobličena u knjigu i postala je besteler. Osigurao si je Goldman ponovljeno suđenje jer je vrhovni sud utvrdio da dokazi baš i nisu čvrsti, a u Khanovom filmu pratimo to drugo suđenje.

I klasična je to sudska drama, samo što je riječ o iznimno politiziranom slučaju. Goldman vidi sebe kao mučenika, a nevjerojatno je tvrdoglav i izluđuje svoje branitelje jer ne želi da se zbog njegovih ideala iznose neki dokazi i pozivaju neki svjedoci koji bi mu mogli ići u korist. Tijekom suđenja saznat ćemo njegovu povijest i obiteljsku pozadinu jer sin je on heroja pokreta otpora, poljskog Židova koji je uoči rata emigrirao u Francusku i ondje se za vrijeme rata borio protiv okupatora. Kako je Goldman Židov, tako igra na tu kartu da ga se proganja između ostalog zbog toga, a rasistička i fašistička policija mu smješta zbog njegovih političkih uvjerenja. Ranije nego što se upustio u razbojništva koja priznaje, Goldman je ratovao u Latinskoj Americi s Che Gevuarrom i sličnim revolucionarima, a prava je on zvijezda među revolucionarno nastrojenim mladima i lijevom intelektualnom elitom.

Kompleksna je to intrigantna sudska drama jer kao što je praksa tijekom sudskih postupaka, porota bi ga trebala osuditi isključivo ako ga smatra krivim izvan svake sumnje. No, dokazi baš i nisu toliko čvrsti koliko se čine na prvu, čini se da policija stvarno želi baš njega osuditi i utjecala je na svjedoke te kompromitirala istragu, a taj tvrdoglavi i glasni revolucionar kategorički tvrdi da nije ubojica. Sjajno Kahn hvata duh vremena i sedamdesete godine kada se ideja revolucije polako gasila u lijevo nastrojenoj francuskoj mladeži i intelektualnoj eliti, a osoba poput Goldmana bio je možda i posljednji tračak nade u tu borbu koja se čini izgubljenom. Premijeru je "The Goldman Case" imao u redateljskim večerima festivala u Cannesu, a imao je ovaj film i osam nominacija za nagradu Cesar. Jedinu je potvrdio za glavnu ulogu i to Belgijanac Arieh Worthalter za ulogu Goldmana.

IMDB LINK 

Primjedbe