THE HOST (2006,KOR) - 8/10


 

Horror, triler, politička satira, komedija o disfunkcionalnoj obitelji, dirljva melodrama, film o čudovišnom stvorenju iz rijeke nastalom genetskim mutacijama zbog onečišćenja opasnim kemikalijama. Sve to je u jednom i dalje iznimno popularni film korejskog vizionara Bong Joon-hoa, a od njega smo već odavno naučili da je nenadmašan kad je u pitanju miješanje svih mogućih žanrova. Na ideju za snimanje filma o čudovištu iz rijeke Han Bong je došao i prije nego što se proslavio s kultnim trilerom "Memories of a Murder". Na tu priču ga je inspirirao stvarni skandal u kojem je Amerikanac u vojnoj bazi naložio podređenim Koreancima da se pokvarenog formaldehida riješe samo ga izlivši u slivnik. Poslije je taj formaldehid završio u rijeci Han koja protječe Seoulom, a dovelo je to do rađanja deformiranih riba.

Umjesto deformiranih riba, odlaganje u rijeku opasnih kemikalija u Bongovom spektaklu dovest će do nečeg puno goreg. Mutacijama će ondje nastati čudovišno stvorenje, ogromni gmaz koji će se namjeriti na stanovnike Seoula, a vizualni efekti su izvanredni iako je Bong imao ograničen budžet. No, sva sreća pa je tu prilično disfunkcionalna korejska obitelj koja će krenuti u obračun sa čudovištem. I to ne zato što su heroji, već zato što će čudovište kao jednu od brojnih žrtava pokupiti Hyun-seo, kćer letargičnog bezveznjaka Park Gang-dua (Song Kan-ho iz Parazita, Thirst, Memories of a Murder, Snowpiercer) čiji je otac vlasnik zalogajnice uz rijeku.

Njegova sestra Nam-joo (Bae Doona) je nacionalna prvakinja u streličarstvu, a njegov brat Nam-il je nekad politički aktivni apsolvent koji je ozbiljno zabrazdio s alkoholom. I odnosi među njima su loši, a svi pogotovo Parku zamjeraju na njegovoj neodlučnosti, slabosti i letargičnosti, no vrlo brzo i on će morati pokazati karakter. Reakcija vlasti bit će loša i pod utjecajem Amerikanaca oni će pokušati zataškasti što se stvarno događa, javnost prodajući priču o virusu koji se proširio. No, Park i ostatak obitelji jako dobro znaju o čemu se radi i unatoč razmiricama i neslozi, krenut će oni u obračun sa čudovištem.

Što god da Bong snima, trilere, akcijske filmove, komedije ili horore, svim tim filmovima je zajedničko i da su nevjerojatno zabavni i uzbudljivi. Iznimka nije ni "The Host" koji je na svjetskim kino blagajnama zaradio gotovo stotinu milijuna dolara uz budžet od tek 11 milijuna. A baš kao i to jezivo čudovište, jedno od najboljih filmskih monstruma koje smo vidjeli još od Gigerovog stvora u kultnom "Alienu" Ridleya Scotta, i cijeli film je urnebesno divlji, zaigran, otkačen. Iz razloga što pomalo satirizira odnos Amerike i Južne Koreje, "The Host" je bio jedan od rijetkih južnokorejskih blockbustera koji je naišao na odobravanje neprijateljske Sjeverne Koreje gdje je također bio iznimno popularan.

IMDB LINK 

Primjedbe