THE PALACE (2023,ŠVI) - 5/10


 

Vrlo vjerojatno će ova neduhovita komedija snimljena u švicarskom zimovalištu na engleskom jeziku i sastavljena od međunarodne glumačke ekipe ostati upamćena kao posljednji film jednog izvanserijskog filmaša, Romana Polanskog. U trenucima kada je "The Palace" premijerno prikazan izvan konkurencije u festivalu u Veneciji, Polanski je već proslavio 90. rođendan. Da ni u tim poznim godinama nije zaboravio snimati, Polanski je pokazao prethodnim filmom "Časnik i špijun", no ovo je bilo zbilja jako loše. Skupa s Polanskim scenarij je napisao njegov pet godina mlađi kolega Jerzy Skolimowski, još jedna legenda poljskog filma i njegova 35 godina mlađa supruga Ewa Piaskowska, a čim se pojavio "The Palace", filmska kritika ga je prozvala vjerojatno najgorim filmom koji je ikada snimio.

Radnju su poljski oldtimeri smjestili u luksuzno zimovalište u švicarskom Gstaadu, u elitni hotel na posljednji dan 1999. godine. Na strah od nečega što se zvalo Milenijski bug vjerojatno smo svi odavno zaboravili, a u tom hotelu sprema se raskošni doček na koji stižu brojni ugledni i poznati gosti. Menadžer hotela Hansueli Kopf (Oliver Mascucci) je nervozan i pokušava udovoljiti svim ludim hirovima zahtjevnih gostiju. A među gostima je ostarjela talijanska porno zvijezda Bongo (Luca Barbareschi), plastični kirurg Dr. Lima (Joaquim de Almeida) čiji se ne baš uspješan posao vidi na licima brojnih plastičnih babuskara koje odsjedaju u istom hotelu. Ondje je odsjela i markiza De la Valle (Fanny Ardant) čiji je pas dobio proljev jer ga hrani kavijarom, a redoviti gost hotela je i 90-godišnji tajkun Arthur William Dallas III (John Cleese) koji je stigao ondje s puno mlađom suprugom, debeljuškastom Magnoliom (Bronwyn James).

Stigao je ondje i ekscentrični biznismen Bill Crush (Mickey Rourke) koji zaboravio rezervirati sobu pa pizdi, a došla je ondje i skupina sumnjivih Rusa. Od početka kaotična situacija s vremenom će postajati još kaotičnija, a gotovo pa nema lika ovdje koji nije groteskan. Sve je tu tako bizarno, likovi su redom odbojni i antipatični, a humor kojim se Polanski predstavio je nekako vulgaran i neukusan. I ne bi to bio problem da je ono što ćemo vidjeti zaista smiješno, no nažalost Roman i Jerzy tu su nabacali sve moguće klišeizirane situacije kakve smo već stotinu puta vidjeli u raznim filmovima. Netko od likova tu će iznenada umrijeti na dočeku, netko od likova će se pokušati dokopati ogromne količine novaca, a menadžer hotela sve će više gubiti živce dok i sam ne digne ruke kad shvati da se potpuna katastrofa ne može izbjeći.

IMDB LINK 

Primjedbe