TO THE NORTH (2022,RUM) - 7/10


 

Migracije i putovanja čovjekova su konstanta još od vremena kada su se naši daleki preci spustili sa stabala, vjerojatno i prije, dok su još bili vodozemci ili što već pa plivali po morima. Putovali su ljudi i migrirali s jednog kraja svijeta na drugi u potrazi za hranom, bježali od neprijatelji i ništa ih nije moglo zaustaviti još dok nije bio ni poznat koncept granica između zemalja. Migracije se ne mogu zaustaviti ni danas, kada su one za određenu kategoriju bitno otežane i smatraju se ilegalnima, a priču o jednom tragičnom i stravičnom pokušaju migracije donosi nam film Rumunja Mihaila Mincana snimljen u koprodukciji nekoliko europskih zemalja.

"To the North" je drama motivirana istinitim događajima iz 1996. godine i pratimo tu sudbinu jednog mladog Bugara i jednog Rumunja koji su se zatekli u španjolskom Algecirasu. Odlučili su se Dumitru i njegov bezimeni bugarski prijatelj ukcrati ondje na tajvanski preokooceanski brod nakrcan s kontejnerima misleći da je njegova krajnja destinacija SAD. Skrivene među kontejnerima ondje će pronaći Joel, stariji filipinski mornar, koji dobro zna što će se ovim slijepim putnicima dogoditi ako za njih sazna kapetan Tajvanac i ostali nadređeni. Dobro on zna da je praksa ove brodarske kompanije da takve slijepe putnike samo bace u more i ne zamaraju se previše što ih čeka izvjesna smrt, a stoga će se i ovaj bogobojazni Filipinac naći u velikoj moralnoj dilemi.

Unatoč tome što zna da se ni njemu ne piše dobro ako se sazna da skriva slijepe putnike, Joel jednostavno neće moći prihvatiti činjenicu da bi zbog njega u moru trebali završiti tako mladi ljudi. I djeluje cijeli ovaj film prilično klaustrofobično, što i ne čudi jer osim kratkog uvoda sve se tu zbiva na brodu, a djeluje sve to realistično, kao što imamo i puno krupnih planova lica izbliza. Lica na kojima se mogu prepoznati emocije likova koje su i više nego solidno utjelovili uglavnom nepoznati glumci. Iako baš kao i dobar dio filmova slične teme čija se radnja odvija na jednoj lokaciji, "To the North" ima određenih problema s dinamikom, bio je to kvalitetan, potresan i zanimljiv film premijerno prikazan u sekciji Horizonti festivala u Veneciji.

IMDB LINK 

Primjedbe