3 BODY PROBLEM (2024,SAD) - 8/10


 

David Benioff i D.B. Weiss proslavili su se kao autori serije "Igra prijestolja". Serija je to na koju ne treba trošiti previše riječi, a Benioff i Weiss su se nakon kraćeg odmora bacili na serijsku adaptaciju još jednog romana kojeg je pratio glas da ga je gotovo nemoguće prebaciti na film. Riječ je o trilogiji "The Three-Body Problem" kineskog autora Liu Cixina koja je 2023. godine ekranizirana i u kineskoj produkciji. Doduše, Benniofu i Weissu se ovaj puta priključio i američki scenarist kineskog porijekla Alexander Woo, a i od početka je bilo očito da bi prvih osam epizoda koje smo do sada mogli pogledati tek start nečega što bi trebalo opet trajati dosta dugo.

Dok je "Igra prijestolja" bila fantazija, ali kvazipovijesnog podžanra smještena u neki izmišljeni svijet nastao u čudesnoj mašti G.R.R. Martina, "Problem 3 tijela" je drukčija vrsta fantazije. Više je to SF čija se radnja odvija u stvarnom svijetu kakav poznajemo i to u sadašnjosti, ali vrlo brzo i taj svijet će se početi mijenjati. Dok je "Igra prijestolja" definitivno bila jedna od onih prijelomnih serija koja je najavila dolazak vremena prestižnih i iznimno skupih televizijskih programa, "3 Body Pieces" to sasvim sigurno neće biti. Dakako da to ne znači da je riječ o seriji koja nije vrijedna gledanja, čak štoviše. "3 Body Pieces" je iznimno uzbudljiva, zanimljiva, kvalitetno snimljena, intrigantna i fino promišljena kombinacija SF-a, trilera, drame i pustolovine.

Priča tu kreće sredinom šezdesetih na vrhuncu kulturne revolucije u maoističkoj Kini. Vidimo kako na središnjem trgu u Pekingu revolucionari doslovno linčuju uglednog znanstvenika, profesora fizike i to zato što učenike poučava Einsteinovim teorijama, a on je zabranjen u komunističkoj Kini jer je prema njima sudjelovao u izradi atomske bombe. Tim jezivim scenama svjedoči i profesorova kći Ye Wenjie (Zine Tseng), također fizičarka koja će ubrzo završiti na "preodgoju" na prisilnom radu u gulagu u unutarnjoj Mongoliji. No, ubrzo će se pokazati da je njeno znanje astrofizičarke potrebno i režimu pa će biti angažirana na misterioznom znanstvenom projektu.

Za to vrijeme u sadašnjosti, akceleratori čestica počet će pokazivati rezultate koji su u suprotnosti sa svim onime što znamo. Dovest će to do niza samoubojstava najpoznatijih svjetskih fizičara i ostalih znanstvenika ili se barem na prvu čini da je riječ o suicidima. Te slučajeve istražuje bivši policajac Da Shi (Benedict Wong) čiji je šef Thomas Wade (Liam Cunningham), misteriozni tip za kojeg se čini da vodi neku tajnu organizaciju čiji je cilj očuvanje ljudske vrste. A jedna od misterioznih smrti znanstvenika povezat će petero nekadašnjih kolega sa studija fizike. Među njima je genijalac za fiziku Saul (Jovan Adepo), inženjerka Auggie (Eiza Gonzalez) koja je na pragu kreacije neke revolucionarne tehnologije, briljantna fizičarka Jin (Jess Jong), Will (Alex Sharp) koji sad predaje fiziku u školi i oduvijek je bio zaljubljen u Jin. Tu je i Jack (John Bradley) koji je odustao od znanstvene karijere i sada je uspješan poduzetnik.

Sve njih povezuje što im je profesorica bila Vera Ye, kći kineske fizičarke s početka priče, a pokazat će se da su priče iz prošlosti i sadašnjosti itekako povezane. Pogotovo kada se nastave nizati misteriozne smrti znanstvenika, a Auggie počne halucinirati odbrojavanje do vlastite smrti ako se ne odrekne svog izuma. Jin će pak doći u posjed nevjerojatno napredne igre iz virtualne realnosti u kojoj će joj se pridružiti Jack. Uskoro ćemo shvatiti da važnu ulogu ima nekadašnji ekoaktivist Mike Evans (Jonathan Pryce) koji je u međuvremenu postao ekscentrični naftni magnat, a sve to će voditi najavi invazije izvanzemaljske vrste koja je neminovna. I premda "3 Body Problem" nije revolucionarna serija, svakako je to bilo intrigantno, zanimljivo i vidjet ćemo kako će se priča razvijati sljedećih godina.

IMDB LINK 

Primjedbe