BROTHERS (2023,ČEŠ) - 8/10


 

Biografska drama koja nas vodi u Čehoslovačku na početku pedesetih godina prošlog stoljeća osvojila je nagradu za češki film godina, a bila su "Braća" i češki kandidat za Oscara. Film o kontroverznoj braći Josefu i Citranu Mašinu snimio je njihov daljnji rođak, ne pretjerano poznati češki filmaš Tomaš Mašin i to prema knjizi "Testament" Josefove kćeri Barbare Mašin. A priča braće Mašin i dalje izaziva velike kontroverze u Češkoj jer su oni početkom pedesetih odlučili krenuti u oružani ustanak protiv komunističkog režima. Dakako da je taj njihov pokušaj pobune neslavno završio, a i više od 70 godina kasnije mišljenja oko njih su u Češkoj podijeljena. Dok ih neki gledaju kao heroje, drugi smatraju da su oni bili najobičniji razbojnici odgovorni za smrt više nedužnih ljudi.

Pa iako je Mašin odlučio snimiti film o svojim precima, nije "Braća" film koji glorificira njihov pokušaj ustanka. Na realističan način pratimo ovdje kako je to izgledalo i koji su uopće bili njihovi razlozi da odluče krenuti u oružanu borbu. Otac Josefa i Ctirada Mašina bio je Josef Mašin, slavni general čehoslovačke vojske koji je osnovao tamošnji pokret otpora nakon njemačke okupacije. Nacisti su ga u svibnju 1941. godine uspjeli uhvatiti i završio je u zatvoru gdje je brutalno mučen da bi nakon atentata na njemačkog zapovjednika Čehoslovačke Heydricha bio likvidiran, a i njegova supruga, Josefova i Ctiradova majka više mjeseci je provela u zatvoru.

I unatoč tome što je riječ o heroju borbe protiv nacista, njegova obitelj je ozbiljno nastradala nakon rata jer se nisu željeli priključiti komunističkoj partiji. Istjerani su iz stana u Pragu koji im je oduzet kako bi se neki partijski podobnik ondje smjestio, a majka Zdena (Tatiana Dykova) sa sinovima studentom Ctiradom koji se ovdje naziva Radek (Jan Nedbal) i maturantom Josefom (Oskar Hes) te mlađom kćeri Nandom morala se smjestiti u ruševnu kuću na selu. Oduzeta su im sva građanska prava, Radek je izbačen s fakulteta, Josefu je zabranjeno da upiše fakultet, a bijesni i ogorčeni mladići odlučit će krenuti u oružanu pobunu protiv komunističkog režima. Funkcionirat će oni kao prava teroristička organizacija, krenut će u sabotaže pa i atentate, no njihov pokušaj da privuku veću podršku baš i neće proći posebno uspješno.

I bila je to kvalitetna produkcija koja sjajno prikazuje duh vremena te rane komunističke epohe u Čehoslovačkoj koja je tada zapravo bila i neka vrsta protektorata Sovjetskog saveza. Vrijeme je to kada su svježa sjećanja na vrijeme nacizma i torture koju su nad češkim i slovačkim stanovništvom provodili gestapovci, a vidimo da se gotovo identičnim metodama sada služe i oni koji se nazivaju narodnom vlasti. Vrijeme je to bijede i siromaštva, ljudi koji nisu uz partiju su u katastrofalnoj situaciji i ne mogu do posla, izbacuje ih se s fakulteta, a djeluje sve to od početka do kraja iznimno uvjerljivo. Prvenstveno, bio je "Braća" potresna obiteljska tragedija, uzbudljiva kombinacija drame i trilera o nekolicini očajnika koji su pokušali izvesti nešto što je u startu bilo osuđeno na neuspjeh.

IMDB LINK 

Primjedbe