DRIFT (2023,GBR) - 7/10


 

Poznata britanska glumica Cynthia Erivo glavna je zvijezda potresne i emotivne drame koja je bila i prvi film na engleskom jeziku singapurskog filmaša Anthonya Chena. Premijeru je "Drift" imao u Sundanceu, a Erivina Jacqueline je izbjeglica iz Liberije koja doslovno preživljava na neimenovanom grčkom otoku. Ne znamo ni kako je Jacqueline ondje završila, no da se pretpostaviti da je stigla ondje na gumenjaku kao i brojni stanovnici Afrike koji se pokušavaju dokopati Europe. Skriva se ona od policije, spava u pećini uz plažu, kupi ostatke hrana sa stolova, a poneki euro pokušava zaraditi masirajući noge turistima na plaži.

No, kroz flešbekove postupno saznajemo da njena priča i nije tipična priče izbjeglice iz Afrike. Nekoć je ona studirala medicinu u Londonu, a njena obitelj u Liberiji bila je imućna i ugledna. Njen otac je bio i ministar u tamošnjoj vladi i nije njena priča jedna od onih tipičnih da se zaputila u Europu zbog neimaštine i gladi, a do kraja ćemo shvatiti koji su to razlozi. I snimio je Chen (Ilo ilo, Wet Season, Breaking the Ice) zanimljivu i potresnu karakternu studiju koju kvalitetnom izvedbom nosi upravo Erivo. Dakako da je Jacquelinina priča stravična, a uz sve što je proživjela, ona se sada na tom grčkom otoku jednostavno bori za goli život i kako je ne bi vratili ondje odakle je stigla.

No, nakon nekog vremena ona će upoznati Callie (Alia Shawkat), mladu Amerikanku koja radi kao turistički vodič na tom grčkom otoku. Iz pomalo nejasnih razloga ona će se zainteresirati za Jacqueline kad je zatekne na jednom arheološkom lokalitetu. U početku potpuno zatvorena Afrikanka će biti dosta nepovjerljiva i u zahvaljujući britanskom akcentu predstavljat će se kao turistica iz Engleske, no Callie će od početka shvatiti da skriva ona neku duboku traumu. Do kraja ćemo pratiti potresnu i tešku, ali uvjerljivu i kvalitetnu karakternu studiju o ženi koja je proživjela nešto nezamislivo i koja je s razlogom nepovjerljiva prema svima.

IMDB LINK 

Primjedbe