HAT HET / SIX WEEKS (2022,MAĐ) - 7/10


 

Prema mađarskim zakonima, žena koja se poslije poroda odluči dati dijete na posvajanje, ima šest tjedana od dana rođenja kako bi promijenila mišljenje i uzela dijete natrag. I upravo tih šest tjedana u životu (uglavnom) mlade stolnotenisačice Zsofi (Katalin Roman) pratimo u debitantskom dugometražnom filmu mlade mađarske filmaše Noemi Veronike Szakonyi. Zsofi je 16-godišnjakinja koja nikako nije planirala ostati trudna i ponaša se ona kao da je ostanak u drugom stanju posve poremetio njene planove. Svjesna je ona da nije spremna brinuti se za dijete, tim više jer živi u disfunkcionalnoj obitelji s nestabilnom majkom koja si voli popiti i mlađom sestrom tako da je Zsofi tu daleko najodgovornija.

I shvaćamo vrlo brzo koliko je ona bijesna i nesretna zbog situacije u kojoj se našla. Stolnoteniska karijera u kojoj vidi izlaz iz besperspektivnosti sada joj je upitna, a i prije poroda pronašla je ona obitelj koja će posvojiti njeno dijete. No, nakon što rodi, kod Szofi će nastati velika moralna i psihološka dilema. Je li postupila dobro time što je novorođenče dala na posvajanje ili je trebala sama preuzeti odgovornost. Snimila je Szakony "Šest tjedana" ili "Hat het" u originalu u klasičnom naturalističkom stilu, kamerom iz ruke koja praktički cijelo vrijeme plati mladu Szofi.

Baš kao što je i obično slučaj u ovakvim filmovima koji praktički sve karte bacaju na uvjerljivost izvedbe glavne protagonistice, tako je i mlada debitantica Katalin Roman izvrsna. Iako joj je (prema IMDB-u) bila to prva filmska uloga i po njenim facijalnim ekspresijama i po ponašanju ona sjajno prikazuje kako se u kojem trenutku osjeća i gledatelj to itekako dobro vidi. Iako je maloljetnička trudnoća tema koja se često provlači kroz filmove i nerijetko oni znaju skrenuti u moralizatorske vode, ovdje toga nema. Izbjegnuto je tu upadanje u patetiku i melodramu, a glavna protagonistica zaokružen je lik kojeg ne možemo osuđivati i možemo je shvatiti.

IMDB LINK 

Primjedbe