HONEY / BAL (2010,TUR) - 7/10


 

Nije Nuri Bilge Ceylan jedini Turčin koji je posljednjih godina osvajao nagrade na najprestižnijim svjetskim festivalima. Uspjelo je to i njegovom ipak manje poznatom sunarodnjaku Semihu Kaplanogluu kojem je ova naturalistička drama donijela Zlatnog medvjeda u Berlinu. "Med" je ujedno i završni dio njegove trilogije o Yusufu koju je tri godina ranije započeo "Jajetom", a nastavio s "Mlijekom". Sva tri filma su poluautobiografska, a očit je utjecaja na Kaplanoglua ostavio jedan veliki filmaš iz susjedne kinematografije. Dakako, riječ je o iranskom autoru Abasu Kiarostamiju, a "Med" je podjednako poetična i naturalistička drama koja se nastavlja na opus slavnog Iranca.

Radnja se odvija u planinskim pustošima sjeverne Turske, a glavni junak je šestogodišnji dječak Yusuf čiji je otac pčelar. I to tradicionalni pčelar koji med pronalazi po šumama, a odmah u uvodu filma dogodit će mu se prilično bizaran incident koji će obilježiti i Yusufov život. Žive oni tradicionalnim, gotovo pa primitivnim životom i prvo selo je od njihove kuće udaljeno tko zna kilometara, a otac je za Yusufa ujedno i učitelj i vodič kroz život. Kad jednog dana otac nestane, život Yusufa i njegove majke potpuno će se promijeniti, a riječ je o jednom od onih pomalo meditativnih, kontemplativnih filmova sporog tempa.

Egzistencijalistička je to drama ispripovijedana iz perspektive dječaka koji još i ne može razumijeti svijet oko sebe i sve ono što zna, naučio je preko oca koji se jednog dana nije vratio iz šume. Film je to koji se ističe iznimnom fotografijom i snimljen je na zadivljujućoj lokaciji, u divljini, planinama i šumama čije je šuštanje na vjetru gotovo i jedini soundtrack filma. Bio je "Med" i turski kandidat za Oscara, no nije došao do nominacije i tek treći turski film kojem je uspjelo osvojiti glavnu nagradu u Berlinu.

IMDB LINK 

Primjedbe