I HAVE ELECTRIC DREAMS (2022,CRC) - 6,5/10


 

Eva je 16-godišnjakinja koja je nakon rastave roditelja ostala živjeti s mamom i mlađom sestrom. Jedan od razloga raspada braka vidimo već u uvodnoj sceni jer njen otac potpuno podivlja tijekom vožnje automobila i shvaćamo da je Martin čovjek koji teško kontrolira svoj bijes. No, Eva je tipična djevojka svojih godina. Život s majkom koja upravo preuređuje kuću u kojoj žive njoj djeluje pomalo dosadno, monotono i željela bi ona preseliti k ocu. Iako je Martin divlji i nepouzdani tip, on joj dopušta puno više slobode i to odgovara inatljivoj djevojci koja ujedno otkriva svoju seksualnost.

Eva kao da se i sama još traži, a balansiranje između života s majkom i ocem, dovest će je u neke neočekivane situacije u još jednoj autentičnoj latinoameričkoj coming-of-age drami. "I Have Electric Dreams" je film koji se stilski posve uklapa u moderni latinoamerički stil, snimljen u naturalističkom štihu koji donosi zanimljiv uvid u društvo, ovaj puta, Kostarike. Radnja se tu odvija u tamošnjoj prijestolnici San Juanu, a premijeru je film Valentine Maurel imao na uglednom festivalu u Locarnu gdje je dobio čak tri nagrade u međunarodnoj sekciji - Maurel za režiju, Daniela Marin Navarro (Eva) za žensku, a Reinaldo Amien (Martin) za mušku ulogu.

Bio je to i dugometražni debi za Maurel, a drama je to istovremeno nekako sirova i surova, realistična i autentična, a opet nekako nježna jer Eva je djevojka koja traži svoje mjesto pod suncem. I svojom odlukom povrijedit će majku, a istovremeno njen otac očigledno nije jedan od tipova na koje se može povjeriti jer mu je vlastita sloboda očigledno važnija od bilo čega. Donijet će Eva tu neke diskutabilne odluke, svojim ponašanjem i potezima kao da će namjerno pokušati privući pažnju svog oca. Pokazao se na kraju "Tengo sueno electricos", kako se ova drama naziva u originalu, solidnim filmom koji se posve uklapa u modernu latinoameričku kinematografiju čije izdanke redovito možemo gledati po svim svjetskim festivalima.

IMDB LINK 

Primjedbe