IMMACULATE (2024,SAD) - 6,5/10


 

Još i prije nego što se proslavila, mlada američka glumica Sydney Sweeney javila se na audiciju za horor o opatici koja će bezgriješno začeti u samostanu u Italiji. Bilo je to još početkom 2014. kada je Sweeney imala tek 16 godina, a nakon što je produkcija zapela, otkupila je ona nekoliko godina kasnije prava i odlučila kao producentica angažirati samu sebe u glavnoj ulozi. "Immaculate" je jedan od onih religijskih horora koji pokušavaju estetski i stilski pratiti europske horore iz sedamdesetih, poglavito talijanske majstore kao što su Dario Argento, Lucio Fulci i Mario Bava. No, istovremeno je to i film koji kroz horor progovara o nekim modernim temama kao što su ženska prava da odlučuju što će i kako sa svojim tijelom.

Sweeney je Cecilia, mlada Amerikanka o kojoj ne znamo baš ništa osim da je kao djevojčica upala u zaleđeno jezero i čudom je preživjela. I ne samo ona, svi ostali likovi u "Immaculate" su prilično misteriozni, a pokušava režiser Michael Mohan (ranije je snimio erotski triler "Voajeri" u kojem je Sweeney imala jednu od prvih glavnih uloga) pratiti talijanski Giallo izričaj, no ne uspijeva baš sasvim do kraja u tome. Iako se radnja filma gotovo u potpunosti odvija u samostanu ili bolje rečeno hospiciju za stare i umiruće časne sestre u Italiji, nabijen je "Immaculate" eroticizmom (baš kao i sve ostalo u čemu se Sweeney pojavljuje) čime se pomalo ovaj film i referira na opskurni podžanr nunsploatation ili eksploatacijskih filmova s opaticama popularnih u Europi, poglavito Italiji sedamdesetih.

Stići će mlada opatica u taj veliki hospicij u talijanskoj provinciji za koji već u prologu saznajemo da se ondje nešto mračno i zloguko događa. I praktički čim stigne ondje Cecilia će doživljavati neke mračne vizije, a vrlo brzo počet će dobivati neke signale da je odluka da se nakon zaređivanja smjesti baš ondje bila pogreška. Ubrzo će situacija po nju postati još gora jer će otkriti da je trudna, bez obzira što nije imala spolni odnos s muškarcem, a voditelji samostana odmah će proglasiti da je to čudo. No, što ako to baš i nije tako i događa se ondje nešto puno mračnije, a iako "Immaculate" uopće i nije bio loš, čini mi se da se iz ove zanimljive priče i premise moglo izvući i dosta više. Sweeney je svejedno još jednom potvrdila da je zanimljiva glumica koja se trudi nastupati u različitim ulogama i vidjet ćemo gdje će je to odvesti.

IMDB LINK 

Primjedbe