KNOX GOES AWAY (2023,SAD) - 7/10


 

Nije rijetkost da se situacija u kojoj režiser samog sebe angažira kao glavnog glumca to pretvori u potpunu katastrofu. Dakako da ima i puno svjetlijih primjera, a iako je prethodno režirao tek jedan film, potpuno zaboravljeni "The Merry Gentleman" iz 2008. godine, Michael Keaton je i 15 godina kasnije procijenio da je upravo on najbolji izbor za glavnog lika. I nije pogriješio jer upravo je njegov lik, ostarjeli plaćeni ubojica u poodmakloj fazi demencije John Knox najjači adut trilera "Knox Goes Away". Premijeru je ovaj film imao na festivalu u Torontu, a u jednoj od epizodnih uloga pojavljuje se tu i legendarni Al Pacino.

Daleko od toga da "Know Goes Away" donosi nešto novo. Filmova o hitmenima koji su u određenoj fazi života došli u situaciju da moraju razmisliti o onome što su radili za života već smo se nagledali. No, donosi ovaj triler i ponešto svježine jer neće se Knox od svog poziva oprostiti zato što mu je samo tako došlo. On boluje od progresivnog oblika demencije i shvaća da se počinje gubiti. Doživljava blackoutove, budi se i ničega ne sjeća ili se usred konverzacije s nekim jednostavno izgubi. Jasno mu je da takav više ne može odrađivati angažmane i već kroz nekoliko tjedana on uopće neće funkcionirati. Srećom po njega pa je tijekom karijere očito solidno zaradio i obratit će se Knox za pomoć starom prijatelju i fixeru (Pacino) kako bi mu pomogao oprati novac.

A taj novac planira podijeliti na tri jednaka dijela i ostaviti najbližim ljudima. Trenutačno mu je doduše najbliža poljska prostitutka Annie (Joanna Kulig iz "Hladnog rata"), a iznenada će se u njegovom životu pojaviti i sin Miles (James Marsden) koji je sa starim prekinuo kontakt kada je dovoljno odrastao i shvatio čime se on bavi. Za to vrijeme dementni ubojica će prilično sprtljati posljednji zadatak i zakuhati ozbiljan kaos, no taj kaos ubrzo će se još utrostručiti. Tako će se Knox naći u borbi s vremenom da sve zaključi onako kako je planirao prije nego što potpuno zaboravi sve i pogubi se. I cijelo vrijeme gledatelj tu razmišlja je li ono što Knox izvodi rezultat demencije ili je on jednostavno tako kalkuliran, proračunat i sve je unatoč problemima uspio do u detalja razraditi. Ili se događa nešto između. Iako kritike za "Knox Goes Away" i nisu bile bajne, snimio je Keaton zanimljiv i dinamičan triler u kojem možemo očekivati svašta.

IMDB LINK 

Primjedbe