SLOW (2023,LIT) - 6,5/10


 

Posve netipičnom i neobičnom romantičnom dramom predstavila se u Sundanceu litvanska filmašica očito porijeklom iz Gruzije Marija Kavtaradze. I ne samo predstavila, već joj je "Slow" donio nagradu za najbolju režiju u međunarodnoj konkurenciji. Pratimo tu ljubavnu vezu između moderne plesačice i koreografkinje Elene (Greta Grinevičiute) i tumača za gluhe Dovydasa (Kestutis Cicenas). Upoznat će se oni sasvim slučajno. Elena je zadužena za tečaj plesa gluhih srednjoškolaca, a Dovydas je angažiran kao njihov tumač. I od prvog susreta očito je da se jedno drugome sviđaju i sve do jednog trenutka ići će tu svojim tokom.

Duge šetnje, razgovori, pozvat će Elena Dovydasa u svoj stan, sve će se činiti da je sljedeća postaja krevet, a onda iznenađenje - Dovydas se povlači i ističe da je aseksualna osoba. "Nitko me seksualno ne privlači i nikad nije. Sviđaš mi se i zato ti to govorim", šokirat će Dovydas privlačnu plesačicu, no unatoč tome oni će se zaljubiti jedno u drugo i početi živjeti kao par. Može li postojati romantična ljubav bez seksualnog odnosa, pitanje je koje ovim filmom postavlja Kavtaradze, a ima u svemu tome i puno simbolike jer Elena je ipak plesačica, tjelesna, osjetilna, senzualna i strastvena osoba. Dovydas je pak tumač za gluhe, nekako hladan, zatvoren, nepovjerljiv, nesiguran i uvjeren je da on nije normalna osoba i da zbog njegove bolesti, stanja ili kako nešto takvo kao aseksualnost uopće nazvati, njihova veza ne može opstati.

Iako Elena od početka nije skrivala da je ranije bila dosta promiskuitetna osoba, pokušat će se ona prilagoditi novom partneru jer očigledno je da voli Dovydasa. Očito je i da on voli nju, čak će se pokušati prisiliti na ono što mu se inače očito gadi ili što već, a cijelo vrijeme se pitamo može li nešto takvo uspjeti? Odlično je oboje glavnih glumaca i očigledna je kemija između njih, ali cijelo vrijeme se pitamo i koji je smisao svega ako se čini da im ta veza donosi više tuge, bola i nesreće, nego zadovoljstva. Snimljeno je to s puno stila, intimistički, nježno, slika je nekako zrnata u retro štihu, a kamera je uglavnom iz ruke. Bio je "Slow" baš neobična i netipična romansa koju je Litva istaknula i kao svog kandidata za Oscara.

IMDB LINK 

Primjedbe