THE PEASANTS (2023,POLJ) - 8/10


 

Poljsko - britanski par DK i Hugh Welchmann prije nekoliko godina predstavio se iznimnim animiranim filmom "Loving Vincent" koji im je donio nagradu za najbolji europski animirani film i nominaciju za Oscara u istoj kategoriji. Nastao je taj film posebnom tehnikom jer prvo su snimani "stvarni" glumci, a potom je film o misteriju smrti slavnog nizozemskog slikara nacrtan odnosno animiran i to u slikarskoj tehnici sličnoj onoj koju je koristio i Vincent van Gogh. Identičnu tehniku Welchmanni su iskoristili i za svoj sljedeći film, a ovaj puta odlučili su se za igrano - animiranu adaptaciju istoimenog romana poljskog nobelovca Wladyslawa Reymonta s početka 20. stoljeća.

Roman je to čija se radnja odvija krajem 19. stoljeća na poljskom selu i koliko god sve to vizualno izgleda impresivno, prekrasno, animirano ponovno u gotovo nekom gotovo pa impresionističkom pastoralnom stilu, priča je tu tragična, potresna pa i šokantna. Glavna junakinja, prekrasna 19-godišnja plavooka i plavokosa seljanka Jagna provest će se tu gotovo kao lik Nicole Kidman u Von Trierovom "Dogvilleu". Ta nevjerojatna ljepota mladoj će Jagni (Kamila Urzedowska) donijeti samo prokletstvo, nesreću, tugu i bol jer gotovo da ne postoji muškarac u selu koji je ne bi htio za sebe. Film je to koji na surov i okrutan način prikazuje kako je izgledao život na poljskom selu krajem 19. stoljeća, a ono što će se dogoditi nesretnoj Jagni, vjerojatno je univerzalna priča i mogla se dogoditi bilo gdje u tom dijelu svijeta u to vrijeme.

Krajem 19. stoljeća u Poljskoj selo je i dalje dosta zaostalo i ljudi su još uvijek iznimno siromašni, na razini kmetova. Postoji ondje tek jedan ili dva bogata čovjeka koji posjeduju nešto zemlje dok ostali rade za njih, a mlada Jagna je zaljubljena u Anteka (Robert Gulaczyk), sina najbogatijeg seljaka i svojevrsnog seoskog starješine Macieja (Miroslaw Baka). No, Antek je oženjen iako je očigledno kako je i on zaljubljen u Jagnu, no mlada i siromašna ljepotica past će za oko i starom i zlom udovcu. Maciej će tako oženiti Jagnu i na nju će prepisati svu zemlju koja pripada njegovoj obitelji, a ta će odluka dovesti do ozbiljnih nesuglasica u Maciejovoj obitelji. Unatoč tome što se udala za Macieja, Jagna će nastaviti tajnu vezu s Antekom, a neće trebati proći puno vremena da ona bude proglašena za bludnicu i sve nedaće koje će se početi događati u selu bit će prišivene njoj.

Film je to koji sjajno prikazuje položaj žene u tom još uvijek dosta primitivnom i zaostalom društvu u kojem je zemlja i dalje najvažnije mjerilo svega. Ljubav dođe i prođe, a zemlja ostaje, reći će potpuno zaluđenom i očajnom Anteku u jednom trenutku njegova žena. Ta rečenica možda i najbolje opisuje način razmišljanja tog vremena jer nije se Jagnu puno pitalo želi li se udati za podmuklog starca, već ju je njena majka bez puno razmišljanja predala čovjeku koji bi joj po godinama mogao biti i djed. Baš kao što je bio slučaj s "Loving Vincent", trebalo je jako dugo da se snimiti ovaj film. Prvo je sve snimljeno s glumcima, a zatim je više od stotinu slikara u stilu ulja na platnu slikalo sve ono što je snimljeno za što im je ukupno trebalo nevjerojatnih 200 tisuća sati. Rezultat svog tog truda je ponovno izniman animirani film koji je podjednako subverzivan, zanimljiv, a vizualno nenadmašan.

IMDB LINK 

Primjedbe