A CUP OF COFFEE AND NEW SHOES ON (2022,ALB) - 8/10


 

Agim i Gezim su identični blizanci, a oba ova muškarca u kasnim tridesetima ili ranim četrdesetima su gluhonijemi. No, svejedno su oni itekako funkcionalni, rade, čine se zadovoljnim svojim životima, posebno Gezim koji je u vezi s Anom (Drita Kabashi). Žive njih dvojica zajedno i povezani su samo onako kako valjda identični blizanci mogu biti, no kao da nije dovoljno što su obojica gluhonijemi, ispostavit će se da se i kod jednog i kod drugog počela razvijati rijetka degenerativna bolest zbog koje gube vid. Pitanje je trenutka kada će obojica postati potpuno postati slijepi, a poniranje u potpuni mrak i tišinu navest će ih da počnu razmišljati o onome što ih čeka i žele li tako provesti život.

Snimio je albanski filmaš Gentian Koci iznimno emotivnu i potresnu dramu koja je bila i albanski kandidat za Oscara. Stanje u kojem će se naći Agim i Gezim potpuno je nezamislivo bilo kome, a Koci je na ideju za "A Cup od Coffee and New Shoes On" došao po stvarnom slučaju. Nekoliko godina ranije dva 45-godišnja gluhonijema blizanca iz Belgije također su oboljela od iste rijetke genetske bolesti i kada su shvatili da će ostati u potpunom mraku, tražili su da ih se eutanazira. Koliko mi je poznato u Albaniji eutanazija nije dozvoljena pa će sudbina Agima i Gezima biti nešto drukčija.

I sjajni su u ulogama braće Portugalci Edgar i Rafael Morais, blizanci koji u stvarnom životu nisu gluhonijemi, a kako bi se pripremili za svoje uloge šest mjeseci su prije snimanja učili albanski znakovni jezik. Podjednako uvjerljiva je i albanska glumica Drita Kabashi i svo troje zaista su izvanredan tandem. Jasno da se kod Agima osjeti neka tuga i nezadovoljstvo što je sam i što nije prošao nekoga poput Ane koja njenog brata bezuvjetno voli njegovom hendikepu unatoč. Kako će oni prolaziti kroz tu nezamislivu patnju u kojoj kao da će obojici teže biti što kroz isto mora prolaziti brat od njega samoga, tako će i sve više razmišljati kako to nije više život vrijedan življenja.

Iako je sama priča tu strašna, potresna i beskrajno tužna, snimio je Koci baš delikatan, poseban film u kojem se svo troje likova vrlo brzo zavuku pod kožu i zavolimo ih. Zbog toga je možda još i teže pratiti taj svijet koji se za braću sužava i ostaju s vremenom potpuno odsječeni od svega pa i jedan od drugoga jer se više ne mogu ni vidjeti. I vizualno to izgleda baš impresivno, kvalitetno, s nerijetko dugim statičnim kadrovima. Bitnu ulogu tu, pogotovo u trenucima kada Agim i Gezim još vide, igra i zvuk. Bio je to baš poseban, originalan, uvjerljiv, intenzivan, a tako emotivan i dirljiv film.

IMDB LINK 

Primjedbe