ABANG ADIK (2023,MAL) - 8/10


 

Jedno pravo filmsko iznenađenje stiže nam s dalekog istoka. Gotovo pa skriveni filmski biser, jedan od najboljih izdanaka World Cinema posljednjih godina, snimljen je u Maleziji. Jin Ong je autor čije ime treba zapamtiti jer "Abang Adik" je impresivna krimi drama u kojoj pratimo priču dvojice braće siročadi koji pokušavaju preživjeti u Kuala Lumpuru. Stariji brat Abang je ktome i gluhonijem, a preživljava on radeći one najgore plaćene poslove pomažući trgovcima na placu u nadi da će on ili brat nekako dobiti dokumente s kojima bi mogli potražiti stalno boravište. I dok Abang strpljivim i poštenim radom pokušava sebe i brata izvući iz bijede, mlađi Adik ima neke druge planove.

On je najblaže rečeno zaigran i povremeno radi za kriminalce odnosno krijumčarsku bandu, a povremeno se i prostituira. Abang baš i nije pretjerano sretan bratovim životnim odlukama, no svejedno ga on na svaki način pokušava zaštititi i odvesti na pravi put. I djeluje od samog početka to iznimno realistično, autentično, gotovo zastrašujuće uvjerljivo dok upoznajemo taj polusvijet malezijske prijestolnice prepun ilegalaca u potrazi za poslom iz zemalja poput Bangladeša ili Burme. A gdje su takvi nesretnici, tu su i oni koji se pokušavaju okoristiti na njima, ali i imigracijska policija koja obično iznuđuje i proganja takve jadnike bez papira koji rade bilo kakve poslove samo da prežive.

No, nije "Abang Adik" samo tipična world cinema drama u kojoj samo opservacijski promatramo nesretne i tragične sudbine siromašnih ljudi s nekih egzotičnih, dalekih i zaostalih kutaka svijeta. Snimio je Ong iznenađujuće dobru kombinaciju krimića i drame jer negdje na polovici filma dogodit će se prijelomni trenutak koji će bitno odrediti živote obojice braće. Imao je ovaj film i dvije nominacije u izboru za azijski film godine i to za najboljeg glavnog (Kang Ren Wu koji je odglumio Adika) i sporednog (Jack Tan koji je odglumio Abanga) glumca iako su obje uloge podjednako važne.

Posebno me oduševio upravo Tan koji je sjajno odglumio gluhonijemog mladića koji je realan i svjestan da ovaj svijet nije stvoren za ljude poput njega i da se on vjerojatno nikada neće izvući iz pozicije u kojoj se nalazi. Gluhonijemi mladić s ulice koji i ne zna tko su mu roditelji jednostavno ne može uspjeti ondje i toga je Abang svjestan, no njegov jedini životni cilj je da omogući Adiku da uspije kada već ne može on. I spreman je on podnijeti žrtvu kakva god ona bila potrebna, a ova neorealistička krimi drama pršti emocijama i zaista je riječ o iznimno kvalitetnom filmu koji po glumi, režiji, scenariju i ostalim tehničkim apsektima nimalo ne zaostaje za sličnim filmovima koji se snimaju u Europi i Americi. Pravo otkriće koje svakako vrijedi pogledati.

IMDB LINK 

Primjedbe