AJOOMMA (2022,SIN) - 6,5/10


 

U središtu pažnje dugometražnog debija singapurskog filmaša Shuminga Hea je kineska udovica koja živi u Singapuru, a opsjednuta je ona korejskim sapunicama. Ženu od šezdesetak godina koju znamo pod nazivom Tetka ili Ajoomma, kako se ako sam dobro shvatio tetka naziva na korejskom, utjelovila je singapurska glumica Hong Huifang. Ona je usamljena i razočarana jer joj sin ništa ne govori o onome što se događa u njegovom života, a krenut će ona na avanturu života. I to jasno u Južnu Koreju, a izlet u Seul pokazat će se za nju kao svojevrsno putovanje samootkrivanja.

Neće to, doduše, baš krenuti najbolje jer Tetka koja zna tek nekoliko fraza korejskog izgubit će se u Seulu, a problemi će krenuti odmah na aerodromu. Vodič njene grupe je mladić u ozbiljnim privatnim problemima koji će zbog svoje kaotične situacije zaboraviti na Tetku koja će ostati zaboravljena sama u Seulu. Srećom pa i ondje ima poštenih i dobrih ljudi pa će joj u pomoć priskočiti podjednako stari zaštitar, također udovac. I čini se da je on u identičnoj situaciji kao Tetka, usamljen, zaboravljen, nesretan, a oboje će ubrzo morati izaći iz zone komfora i sigurnosti u koju su se uljuljkali.

Jedna je to od onih gorko slatkih humornih drama, na trenutke čak s neočekivanim primjesama akcije, a film je to i o kulturnim razlikama između Kine, Južne Koreje i Singapura. Nije "Ajoomma" bio nešto posebno, no nije to bilo ni tako loše. Pomalo sentimentalna melodrama o životima osoba starije životne dobi koji kao da su se već pomirili sa činjenicom da je odavno završilo s uzbuđenjima u njihovim životima. No, vidjet ćemo da to baš i nije tako jer očekuje Tetku pregršt uzbuđenja pa i iznenađenja.

IMDB LINK 

Primjedbe