ARRIVAL (2016,SAD) - 8/10


 

Hollywood nas je naučio da valjda svaki film o slijetanju vanzemaljaca na Zemlju mora započeti, vjerojatno i završiti pucnjavom, eksplozijama i ratom do istrebljenja. Tko pobijedi, taj će vladati cijelom galaksijom, a znanstveno - fantastična drama koju je Kanađanin Denis Villeneuve snimio prema kratkoj priči Teda Chianga nudi bitno drukčiji pristup. "Arrival" je možda i prvi film tog podžanra, a da već po dolasku aliena ne krene rokanje po njima, već je to više pomalo introspektivni, filozofski i egzistencijalistički SF koji i u sebi nosi i neke važne poruke mira, zajedništva i suradnje.

"Arrival" je ujedno i intimna drama o ženi za koju odmah u početku saznajemo da je izgubila 12-godišnju kćer. Ona je lingvistica Louise Banks (Amy Adams) koju će američka vojska pozvati u pomoć nakon što se na 12 mjesta na zemlji spuste vanzemaljski brodovi. Naravno da će odmah zavladati panika i strah, a nikome nije jasno koji je povod dolaska tih aliena i što oni hoće. I tu će na scenu stupiti Louise koju će skupa s fizičarem Ianom Donnellyem (Jeremy Renner) angažirati vojska. Njihov je zadatak pokušati stupiti u kontakt s tim izvanzemaljcima i pokušati pronaći odgovor što to oni žele, a prvo iznenađenje uslijedit će kada vidimo te vanzemaljce s kojima Louise i Ian pokušavaju stupiti u kontakt.

I nisu Amerikanci jedini koji pokušavaju isto, već na svim stranama svijeta vodeći stručnjaci i znanstvenici žele komunicirati s dođošima i shvatiti što oni žele. No, baš kao i u stvarnosti, problem je što su sve te zemlje nepovjerljive jedne prema drugoj, skrivaju podatke jedni od drugih i ne žele surađivati iako bi im to bilo najsvrsishodnije i najučinkovitije. Definitivno nije Villeneuve snimio klasični alienski blockbuster, već je "Arrival" fino promišljena drama koja postavlja brojna pitanja i nudi puno toga za razmišljanje. Negdje na polovici filma počet ćemo shvaćati da gotovo ništa nije kako se na prvu čini kao i da je komunikacija puno jače oružje od najsnažnijih nuklearnih bombi.

IMDB LINK 

Primjedbe