CATCHING FIRE: THE STORY OF ANITA PALLENBERG (2023,SAD) - 8/10


 

Anita Pallenberg bila je talijansko - njemački model, glumica i pop-kulturna ikona šezdesetih i sedamdesetih koju danas ponajviše pamtimo kao muzu The Rolling Stonesa. Umrla je ona 2017. sa punih 75 godina, a njena djeca su nakon toga pronašla njene intimne autobiografske zapise koje nikad nije željela objaviti za života. Umjesto knjige, njeni zapisi su tako zaživjeli kao biografski dokumentarni film u kojem je Pallenberg sama naratorica, a njene zapise čita poznata glumica Scarlett Johansson. Okupile su autorice Alexis Bloom i Svetlana Zill ovdje zaista respektabilnu ekipu sugovornika, a sastoji se "Catching Fire" i od brojnih arhivskih snimki, što javnih, što privatnih.

U središtu pažnje ovog filma je ipak razdoblje koje je provela uz The Rolling Stonese od sredine šezdesetih jer bila je Pallenberg prvo u vezi s Brianom Jonesom, a kasnije se prebacila na Keitha Richardsa s kojim je imala troje djece. Dvoje djece su i sugovornici u filmu, a bila je Pallenberg očigledno i sjajan insajder u život jednog od najpopularnijeg benda svih vremena. Počinje sve tu kronološki, od ranog djetinjstva u Rimu za vrijeme II svjetskog rata uz konzervativnu obitelj koja je izgubila sve. Nakon što je odlučila napustiti školu, zaputila se u New York gdje je vrlo brzo postala dio kruga Andya Warhola da bi koju godinu kasnije završila u Münchenu na koncertu Rolling Stonesa i odmah se zaljubila u Jonesa.

No, vrlo brzo oboje su se navukli na teške droge, pogotovo na tripove koji su ubrzo karakterno promijenili mladog gitarista te je on koju godinu kasnije i preminuo utopivši se u bazenu. I prije toga se Pallenberg prebacila na drugog gitarista benda, zločestog dečka rock scene pa pratimo tu uspone i padove u njihovoj vezi, a slušamo i kako je takav život djelovao i na njihovu djecu. Donosi "Catching Fire" zanimljiv uvid u dinamiku u odnosima među Stonesima, a pokušavaju autori dokučiti tko je zapravo bila Pallenberg. Ta karizmatična žena u koju su neko vrijeme bili zaljubljeni valjda svi članovi benda pa i Mick Jagger s kojim je glumila zajedno u filmu "Performance" Nicholasa Roegga. Neke od najpoznatijih pjesama Stonesa posvećene su upravo njoj, a bio je to iznimno zanimljiv biografski dokumentarac koji većinu pažnje posvećuje vremenu šezdesetih i sedamdesetih dok se kasnije faze njenog života tek letimično dotiče.

IMDB LINK 

Primjedbe