CHOCOLAT (2000,GBR) - 8/10


 

Šarmantna drama Šveđanina Lassea Hallströma zaslužila je pet nominacija za Oscara, među njima i onu za najbolji film. "Čokolada" je jedan od onih pomalo staromodnih feel-good filmova, čija se radnja odvija u malenom francuskom mjestu na prijelazu iz pedesete u šezdesete. I tipično je to konzervativno, tradicionalno i bogobojazno mjestašce u kojem se itekako zna red. Nitko tu ne odskače i ne gleda tuđa posla, barem naizgled, no čim se ondje pojavi mlada došljakinja s kćeri shvatit ćemo da je tamošnje društvo ono pravo licemjerno i malograđansko koje se svim silama trudi da se ništa ne promijeni.

Ta mlada došljakinja Vianne (Juliette Binoche) otvorit će ondje čokolateriju, a riječ je o jednoj od onih žena koje doslovno zrače, imaju neku auru, šarm i privlačnost kakvi se rijetki viđaju. Njen dolazak prilično će uzburkati duhove u tom malom mjestu, pogotovo jer je svoj bar s delikatesnim čokoladama otvoriti baš za vrijeme korizme, a to će biti povod da se na nju namjeri stvarni vladar tog mjesta, grof de Reynaud (Alfred Molina), iskompleksirani sitni plemić kojeg je ostavila žena, no on svima tvrdi da je ona u posjetu Veneciji. Reynaud se postavlja kao lokalni moralist i autoritet koji svima voli govoriti kako se trebaju ponašati, no vrlo brzo će shvatiti da je Vianne samosvjesna i odlučna žena koja se ne zamara nimalo njegovim idejama.

I ta slobodoumna, liberalna i otvorena žena napravit će pravu pomutnju u cijelom mjestu koje će Reynaud pokušati okrenuti protiv nje tvrdeći da je ona loš utjecaj. Jer Vianne i ne skriva da ne ide u crkvu i da je te budalaštine uopće ne zanimaju, a Reynaud će protiv nje povesti pravi križarski rat i učinit će sve da je što prije istjera iz grada. I dvoje glavnih likova pravi su simboli vremena koje se taman i u Francuskoj na prijelazu iz pedesetih u šezdesete počelo mijenjati. I dok Reynaud simbolizira stari poredak, konzervativno i poslušno društvo koje bez pogovora sluša autoritete i ne buni se, Vianne je simbol modernosti, bunta i novog vremena koje bespovratno dolazi i mijenja društveni poredak.

Snimio je Hallström "Chocolat" pomalo u stilu bajke, a iako je očito da je jedna od poruka filma kako je organizirana religija nešto što zaglupljuje i zatupljuje ljude i od njih stvara licemjere, jasno nam je da stanovnici ovog mjesta nisu zli. Čak ni fanatični grof Reynauld nije klasični zlikovac jer će do kraja i on sam shvatiti pogrešnost svojih odluka. Jedna je to od onih priča o autsajderima koji će se pojaviti ni od kuda i promijeniti živote mnogima, a okupljena je tu i respektabilna glumačka ekipa u kojoj su i Johnny Depp, Judi Dench, Carrie-Ann Moss i Hallströmova supruga Lena Olin.

IMDB LINK 

Primjedbe