CLUB ZERO (2023,GBR) - 5/10


 

Nakon izuzetno zanimljive SF satire "Little Joe" iz 2019. godine, Austrijanka Jessica Hausner snimila je još jednu bizarnu i ekscentričnu satiru, no problem "Club Zero" je što je ne samo prilično promašen, već i izuzetno dosadan i naporan film. I ponovno je to film snimljen s puno stila, sa sjajnom  scenografijom, dizajnom i fotografijom i stilski mi se činio smješten negdje na pola puta između Wesa Andersona i Jorgosa Lantimosa. Puno je pažnje posvećeno toj šarenoj sceni i estetici, deadpanovskim manirizmima pa se možda i zato zaboravilo na samu priču koja mi je na kraju bila i prilično iritantna.

Radnja filma se odvija u elitnoj privatnoj školi koju pohađaju djeca najbogatijih, a ravnateljica (Sidse Babett Knudsen) upravo je ondje zaposlila mladu nastavnicu Novak (Mia Wasikowska). Ta karizmatična učiteljica drži nastavu nečega što se naziva "savjesno jedenje" te uči ona djecu kako treba jesti ne samo polako i što je moguće manje zalogaje, već i što je moguće manje. Jasno da je to neskrivena satira i subverzija na sva ta današnja izdrkavanja oko hrane, načina njenog uzgoja, bacanja viškova koji su ogromni i svega o čemu palamude ti kvazisavjesni ljudi. I učiteljica Novak je iznimno strastvena oko svog bizarnog predmeta, a tom strasti ona kao da će zaluditi i nekoliko svojih učenika.

Pretvorit će ona njih u neku vrstu sljedbenika svoje sekte koja se naziva Club Zero, a krajnji im je cilj dovesti se do toga da mogu preživjeti bez unosa ikakve hrane u organizam. Nabacala je Hausner u "Club Zero" cijelu vreću apsurdnih ideja koje možda na pravu i zvuče zanimljivo i da imaju potencijala, ali rezultat svega je izrazito dosadan film koji pokušava biti komedija. No, malo toga je smiješno ovdje. Više mi je to djelovalo tako frustrirajuće, iritantno s cijelim nizom nevjerojatno antipatičnih likova počevši s tom glupavom učiteljicom koja će učenicima vrlo brzo isprati mozak s glupostima.

IMDB LINK 

Primjedbe