EXECUTIVE ORDER (2020,BRA) - 5/10


 

Ova brazilska distopija savršeni je primjer toga kako upropastiti dobru i zanimljivu ideju. Najavljivao se film nastao prema motivima predstave "Namibia, no!" kao brazilski odgovor na Black Mirror, no "Medida Provisoria" ili "Executive Order" ne može stati u istu rečenicu s tom sjajno promišljenom, vizionarskom serijom. Jedino po čemu se ova dva sadržaja mogu uspoređivati je po tome što su oba smještena u bližu budućnost, a ta budućnost u Brazilu u ovom filmu zaista je jeziva. I dok se tamošnji crni stanovnici bore da im se isplati kompenzacija jer su njihovi preci u Brazil dovedeni kao robovi, vlada ima posve drukčiju ideju.

Odlučeno je tako da bi se umjesto naknade, onim crnim Brazilcima (više ih se ne naziva crncima, već ljudima s povišenim melaninom) koji to žele, platila jednosmjerna karta za Afriku. No, kad taj plan očekivano ne naiđe na pozitivan odgovor građana s povišenim melaninom, vlada će donijeti odluku da se svi crni Brazilci prisilno deportiraju na crni kontinent. Sezona lova na crnce time je otvorena, policija i vojska će ih samo kupiti na ulici kao što su nekoć nacisti lovili Židove, a dva glavna junaka, pravnik Antonio (Alfred Enoch) i njegov bratić novinar Andre (Seu Jorge) pokušat će aktivistički utjecati da se situacija promjeni.

Za to vrijeme, Antoniova trudna supruga, liječnica Capitu (Tais Araujo) povezat će se s crnačkim pokretom otpora. I posve je očito da je film koji je napisao i režirao ne baš poznati brazilski glumac Lazaro Ramos jedan od onih aktivističkih filmova, alegorijska distopija kojom se želi metaforički prikazati određeni problem. No, ne samo da je "Exeucitive Order" ostao na razini pamfletskog filma, pomalo na tragu recimo posljednja dva filma Spikea Leeja, ali ključna je razlika u tome što je Lee sjajan i scenarist i režiser i što on pamfletizam i aktivizam zna i može uobličiti u smislen film. S Ramosom to nije bio slučaj i zaista je tragično kako je ovo loše prvo napisano, a potom i režirano. Dijalozi su tu potpuno šuplji, puni parola, a čak i inače solidni glumci, ovdje djeluju dosta jadno. Pokušao je Ramos kopirati tu holivudski stil i naraciju, no ostalo je to baš nerazrađeno, površno, tanko i dosta loše.

IMDB LINK 

Primjedbe