FANCY DANCE (2023,SAD) - 7/10


 

Lily Gladstone se nakon briljantnog nastupa u Scorseseovom "Killers of the Flower Moon" prometnula u indijansku glumicu broj jedan, a u debitantskom dugometražnom filmu Erice Tremblay vratila se ona ponovno u rezervat u Oklahomi. Radnja "Fancy Dance" ipak se događa u sadašnjosti, a premijeru je ova emotivna drama imala na festivalu u Sundanceu. Gladstone je ovaj puta Jax, žena iz plemena Cayuga koja sa 13-godišnjom nećakinjom Roki (Isabel Deroy - Olson) živi u rezervatu u Oklahomi. Zapravo živi ona s nećakinjom tek nekih dva tjedna i to iz razloga što je njena sestra, a Rokina majka Tawi nestala. Iako je Jaxin polubrat rezervatski policajac, očigledno sve žive boli briga za još jednu nestalu indijanku i ne čini se da se netko trudi kako bi otkrio što se dogodilo s njom.

I premda se svi pribojavaju najgoreg, nadaju se da će se Tawi odnekud pojaviti, no umjesto nje pojavit će se socijalna služba i oduzeti nećakinju tetki koja je ranije bila osuđivana zbog dilanja droge i zbog toga nije zakonski prikladna za skrbništvo. Završit će tako Roki kod svog djeda i Jaxinog i Tawinog oca bijelca Franka (Shea Whigham) koji ih je ostavio još dok su bile male i to nakon što im je umrla majka. Premda Jax stalno prati stigma kriminalca zbog čega očigledno ne može pronaći stalni posao, Gladstone je od nje stvorila osobu do koje nam je stalo i s kojom možemo suosjećati. U trenucima kada joj je sestra nestala djeluje ona spremna preuzeti brigu za Roki koja je iznimno bliska s tetkom, a naravno da se ona neće samo tako pomiriti s odlukom socijalne službe.

Bio je "Fancy Dance" još jedan u nizu novijih američkih filmova koji na realističan i autentičan način pokušavaju prikazati život američkih indijanaca u današnjem vremenu kada su oni uglavnom i dalje svojevrsni građani drugog reda. Ljudi su to uglavnom nesređenih života koji su zaglavili u tim modernim rezervatima gdje obično i nema posla, ali zato ima droga, alkohola i kriminala koliko hoćeš. Vjerojatno se i zato Jax odlučila na dilanje droge, a da se naslutiti da je i Tawi imala veze s nekim sumnjivim tipovima i da bi to mogao biti razlog njenog nestanka. Na kraju će se "Fancy Dance" pretvoriti i u zanimljivi film ceste, uvjerljivu, potresnu i emotivnu dramu koja svakako zaslužuje prolaznu ocjenu.

IMDB LINK 

Primjedbe