HANDLING THE UNDEAD (2024,NOR) - 6/10


 

Tri godine nakon što su bili sjajna kombinacija u "Najgoroj osobi na svijetu" Joachima Triera, ponovno se udružilo dvoje trenutačno možda i najpoznatijih norveških glumaca, Renate Reinsve i Anders Danielsen Lie. Ovaj puta njihovo sparivanje i nije profunkcioniralo nešto posebno, iako ovo sparivanje treba shvatiti uvjetno pošto ih praktički i ne vidimo zajedno ni u jednoj sceni. "Handling the Undead" je misteriozna horor drama s kojom se mlada Norvežanka Thea Hvistendahl predstavila na festivalu u Sundanceu, a jedan je to od onih arty, atmosferičnih, sporovoznih filmova.

Nažalost, bilo je to dosta monotono i dosadno, s minimalnim dijalozima, a činilo se u početku da bi "Handling the Undead" mogao biti varijacija na temu Noći živih mrtvaca. No, iako imamo ovdje nominalno zombije, ne bi baš bilo precizno ovaj norveški film opisati kao klasični horor. Prije je to psihološka drama - fantazija tek s minimalnim elementima horora. Zanimljivo je kako je Hvistendahl snimila "Handling the Undead" prema romanu Šveđanina Johna Ajvidea Lindqvista prema čijim djelima su ranije snimljeni puno bolji filmovi "Let the Right One In" i "Border". A pratimo ovdje sudbinu tri obitelji čiji će se nedavno preminuli bliski ljudi vratiti iz mrtvih.

Reinsve je tako majka nedavno preminulog dječaka kojeg će njegov djed iskopati iz groba kada začuje da netko iznutra lupka. Iz lijesa će izaći i umirovljenica Elisabet i samo došetati kući k svojoj partnerici Tori koju će to svakako šokirati, no bit će ona sretna zbog takvog neprirodnog razvoja događaja. David (Danielsen Lie) će ostati prilično zbunjen kada shvati da je njegova djevojka Eva za koju su mu liječnici rekli da nije preživjela prometnu nesreću ipak živa. Ako se to može nazvati životom. Filmove o zombijima obično zamišljamo kao iznimno brze, dinamične, uzbudljive, no ovaj norveški je sušta suprotnost. I ti probuđeni mrtvi ovdje su užasno spori, a sve karte Hvistendahl ovdje baca upravo na izgradnju mračnog, tmurnog, sivog, nelagodnog ugođaja u čemu i uspjeva, no nije to bilo dovoljno da bi "Handling the Undead" zaslužio višu ocjenu.

IMDB LINK 

Primjedbe