HATTON (2023,GBR) - 7/10


 

Ricky Hatton bio je britanski profesionalni boksač koji jednostavno nije imao sreće jer su u njegovo vrijeme na vrhuncu bila dva ponajveća boksača u lakšim kategorijama, Floyd Mayweather i Manny Paquiao. No, svejedno je on bio iznimno popularan u Velikoj Britaniji, posebno u svom Manchesteru. Na toj popularnosti najvećim dijelom mogao je zahvaliti što je i sam došao iz radničke obitelji, neke niže srednje klase pa se s time velik broj ljudi mogao poistovjetiti, a klasična je to priča o brzom usponu i još bržem padu. Pravi je on stereotipni Englez kockaste glave i teške naravi, očigledno ne pretjerano bistar koji je još kao dječak shvatio da je boks njegov život.

I napredovao je nevjerojatnom brzinom, rušio sve ispred sebe, a relativno brzo je stigao i do jednog od pojasa naslova svjetskog prvaka. I ta neočekivana pobjeda katapultirala ga je u svjetski boksački vrh, počeli su stizati ozbiljni novci, postao je slavan, a na njegovu borbu s Mayweatherom u Las Vegasu pratilo ga je čak 35 tisuća navijača iz Engleske. I sam Hatton glavni je narator svoje priče i s vremenskih odmakom prisjeća se svog života i karijere te sada shvaća gdje je griješio, no prošlost se ne može promijeniti. Gotovo kao u "Razjarenom biku", film počinje nekim Hattonovim predavanjem (ajde, bar nije stand-up show kao u slučaju Jakea LaMotte), a vidimo da je on i danas iznimno popularan u Velikoj Britaniji.

Okupio je režiser Daniel Dewsbury tu relevantnu grupu sugovornika. Od Hattonovih roditelja s kojima je godinama prekinuo kontakt jer je smatrao da ga je otac menadžer potkradao pa do bivšeg trenera uz kojeg se uzdigao do svjetskog vrha pa ga odbacio i ubrzo dotaknuo dno. Tu je i legendarni Oscar de la Hoya koji mu je neko vrijeme bio i promotor te mnogi drugi zanimljivi likovi. Za sve ljubitelje boksa mogao bi i trebao biti ovo zanimljiv sadržaj, a dogurao je "Hatton" i do nominacije za Baftu za najbolji britanski televizijski dokumentarac godine.

IMDB LINK 

Primjedbe