IN A VIOLENT NATURE (2024,KAN) - 6,5/10


 

Jedan od najbrutalnijih i najkrvavijih horora godine stiže nam iz Kanade. "In a Violent Nature" je krvavi slasher u kojem scenarist i režiser Chris Nash gotovo pa izokreće sve kanone horora. Okruženje je tu postavljeno gotovo kao u kultnim hororima "Petak 13." u kojima maskirani manijak Jason Voorhoes terorizira omladinu. I ovdje imamo maskiranog sadističkog ubojicu koji proganja skupinu mladih koja se odlučila provesti u kolibi u šumi, no najzanimljivije od svega je što gotovo cijeli film pratimo iz perspektive tog sadista. Gotovo polovicu filma kamera je na leđima tog grmalja koji je doslovno ustao iz zemlje kako bi divljački masakrirao mladež.

Nema tu onih klasičnih hororskih jump scareova, već je najveći šok okrutnost kojom taj zastrašujući demon ubija nesretne ljude koji će mu se naći na putu. Djeluje to baš nihilistički, a najstrašniji je upravo besmisao tog ubilačkog pohoda, no kad je riječ o hororu, žanr je to u kojem ne moraju vrijediti zakoni logike. Doduše, postoji tu neka lokalna legenda o brutalnim i okrutnim događajima iz povijesti pa možda i taj luđak kao da je izašao iz pakla samo da bi se osvetio prvim ljudima na koje naleti. Zanimljiva je i režija i kutevi kamera i film pratimo zapravo iz perspektive tog grotesknog frankenštajnovskog stvorenja. Iako se on kreće relativno sporo, uvijek će nekako naći način da se približi budućim žrtvama koje ga ne očekuju, a kada osjete njegovu prisutnost, obično je to prekasno.

Premijeru je "In a Violent Nature" imao u ponoćnom programu festivala u Sundanceu, a još jedan je to od primjera kako se i s minimalnim budžetom može snimiti zanimljiv film. Posebno kad je riječ o hororu, žanru kao stvorenom za ovakve mlade autore koji se pokušavaju probiti i etablirati, a Nash koji je u svijet filma ušao kao majstor za specijalne efekte, pokazuje i da tako jednostavna premisa može tu sasvim korektno funkcionirati. Dakako da je riječ o filmu koji će prvenstveno biti zanimljiv ljubiteljima horora, a pretpostavljam da oni koji ne preferiraju taj žanr i neće previše uživati u ovoj krvavoj i brutalnoj orgiji.

IMDB LINK 

Primjedbe