IVANA THE TERRIBLE (2019,SRB-RUM) - 6,5/10


 

Ivana Mladenović mlada je filmašica iz Srbije koja živi i radi u Bukureštu, a u filmu premijerno prikazanom na festivalu u Locarnu ona kao da je potpuno izbrisala granice između stvarnosti i fikcije. Ne samo da je ona u "Ivani groznoj" utjelovila samu sebe, već su praktički i svi ostali likovi učinili isto, a za nastanak ovog filma inspirirala ju je osobna kriza kroz koju je prolazila kada je snimala prethodni film. Snimljeno je to gotovo u cinema verite stilu, a Ivanu upoznajemo dok vlakom iz Bukurešta putuje u svoje rodno mjesto Kladovo smješteno na obalama Dunava uz granicu s Rumunjskom.

Odmah po dolasku ona se žali da joj nije dobro, a iako svi testovi pokazuju da je zdrava, pati ona od neke vrste depresije ili tjeskobe. Odmah po dolasku unijet će ona potpuni kaos u živote svoje ekscentrične obitelji, upustit će se u vezu s puno mlađim susjedom, a ubrzo će od gradskih vlasti dobiti ponudu da sudjeluje u organizaciji festivala kojem je cilj proslava prijateljstva između Srbije i Rumunjske. Tako će ona uspjeti nagovoriti organizatore festivala da kao izvođače pozovu i njenog bivšeg dečka Andreja i njegovu novu djevojku, avangardne više performere, nego umjetnike koji se nimalo neće uklopiti u klasični kram u što će se pretvoriti taj festival.

Zapravo je "Ivana grozna" i gotovo pa tipična humorna drama o provincijskom duhu, taštini osobe koja je takvo mjesto napustila pa mu se sada vraća. Čini mi se da je stilski to pomalo snimljeno i pod utjecajem poznatog rumunjskog filmaša Radua Judea u čijem je filmu "Inimi cicatrizate" Mladenović i glumila. Bio je to i neobičan filmski eksperiment koji ipak nije do kraja profunkcionirao iako ima du duhovitih i zanimljivih situacija jer ta svojevrsna slava Ivani kao da će istovremeno biti prednost, ali i uteg. Daleko od toga da je ona neka zvijezda, no kada se u njenom mjestu pročuje da je glumica u Rumunskoj, postat će ona lokalni celebrity, bez obzira što vjerojatno nitko nikad nije vidio, ni čuo ono što je ona radila. 

IMDB LINK 

Primjedbe