KUBI (2023,JPN) - 7/10


 

Čak tridesetak godina moralo je proći da legendarni japanski filmaš Takeshi Kitano snimi samurajski povijesni spektakl o još jednom u nizu građanskih ratova i obračuna samurajskih klanova potkraj 16. stoljeća. Kada je te davne 1993. godine Kitano starijem kolegi Akiri Kurosawi otkrio kakav film planira snimiti, slavni filmaš rekao je da bi to mogao biti film u rangu njegovih "Sedam samuraja". U međuvremenu je Kurosawa umro pa nije imao priliku vidjeti što će to Kitano snimiti, no definitivno "Kubi" ili "Vrat" ne ide u istu rečenicu s Kurosawinim klasikom. Prethodno je Kitano objavio i istoimenu knjigu, a s obzirom na stvaralaštvo ovog ekscentričnog filmaša, moglo se pretpostaviti da to neće biti klasični povijesni samurajski spektakl.

Akcijski je to film u kojem krv teče u potocima, a glave se u skladu s nazivom kotrljaju kao lopte. Toliko odsječenih glava u jednom filmu još nisam vidio i "Kubi" je baš pravi kitanovski, groteskni, pretjeran film koji s vremenom postaje sve luđi da bi se na kraju gotovo pretvorio u grotesknu komediju. Baš kao što je često slučaj s tim filmovima s dalekog istoka, posebno kad je riječ o ovakvim samurajskim spektaklima, potrebno je na početku neko vrijeme kako bismo pohvatali tko je tu tko i tko tu s kim i protiv koga ratuje. I od početka je jasno da Kitano tu parodira klasične samurajske postulate, a pratimo tu stvarne povijesne događaje iz 1582. godine, no iznesene na prilično slobodan način.

Te godine se dogodilo nešto što je u povijesti ostalo zapisano kao Hono-ji incident kada se ključni vazal feudalnog vođe Oda Nabunage pobunio. I vrlo brzo postat će nam jasno zašto se čovjek pobunio jer shvatit ćemo da je Nabunaga iznimno okrutan vladar koji doslovno siluje svoje podčinjene samuraje. Bahati pokvareni kralj brzo će se pretvoriti u potpunog luđaka, a pratimo tu uz samuraje i pustolovine nekolicine ninja koji su za vrijeme Šogunata bili svojevrsni plaćenici, tajni agenti koji nisu uživali neki status, no bili su zato iznimno vješti. Odglumio je i sam Kitano ovdje jednu ulogu, premijeru je "Kubi" imao u nekom od popratnih programa festivala u Cannesu, a dinamična je to, zanimljiva, groteskna na kraju i urnebesna povijesna akcijska komedija.

IMDB LINK 

Primjedbe