LES DERNIERS HOMMES (2023,FRA) - 7/10


 

Francuski filmaš David Oelhoffen zabljesnuo je 2014. godine ratnom dramom "Daleko od ljudi" čija se radnja odvija 1954. godine u tada još uvijek francuskom Alžiru. Desetak godina kasnije snimio je još jednu ratnu dramu čiji bi hrvatski naziv bio "Posljednji ljudi", a ovaj puta nas Oelhoffen vodi na sam kraj II svjetskog rata i to na područje koje bi se još moglo nazvati francuskom Indokinom. Kraj rata se bliži, a Japanci na pacifičkom bojištu nižu poraz za porazom. No, kako se povlače s teritorija koje oslobađaju saveznici predvođeni Amerikom, tako prodiru na područja koja su bila pod kontrolom Francuza. Tako će u ožujku 1945. godine krenuti i prema garnizonu koji drži još nekolicina preživjelih pripadnika francuske legije stranaca.

Kada shvate da se Japanci približavaju, legionari će se odlučiti za bijeg kroz džunglu, a njihov cilj je dokopati se Kine. I na put kroz džunglu krenut će njih 19, no vidjet ćemo do kraja koliko će ih uopće stići na sigurni teritorij. Pomalo začuđujuće, prošla je ova uvjerljiva i uzbudljiva pustolovna ratna drama potpuno nezapaženo. Jedini festival na kojem je prikazan "Les derniers hommes" bila je Varšava gdje je Oelhoffen dobio nagradu za najboljeg režisera, no bolji je to film od brojnih naslova koji su iste godine prikazani na puno prestižnijim festivalima. Sjajno Oelhoffen prikazuje kako je to izgledalo u tim kaotičnim završnim mjesecima rata, ali i kakva je dinamika odnosa među tim sve očajnijim pripadnicima legije stranaca.

Sama ideja da se upute u opasne džungle i nije baš najbolje prihvaćena među cijelom skupinom u kojoj postoje ogromne trzavice. Nema tu praktički niti jednog Francuza, već su tu Poljaci, Talijani, Portugalci, Španjolci, čak i jedan Kinez, a dobro je poznato kakav se to svjetski talog obično skupljao u legiji stranaca. Trajat će njihove putešestvije kroz džunglu jugoistočne Azije mjesecima, a ne samo da će im za petama cijelo vrijeme biti Japanci, već je i džungla sama po sebi iznimno opasna. Okupljena je tu i internacionalna glumačka ekipa i to kvalitetna glumačka ekipa, a riječ je o uvjerljivom, realističnom, ali i uzbudljivom filmu koji na jako dobar način donosi duh vremena.

IMDB LINK 

Primjedbe