MACUNAIMA (1969,BRA) - 7/10


 

Joaquim Pedro de Andrade još jedan je u nizu predstavnika brazilskog modernističkog Cinema Novo pokreta. Najpoznatiji film koji je ovaj filmaš snimio upravo je "Macunaima", apsurdistička kombinacija komedije i fantazije. Inspiraciju je Andrade pronašao u istoimenom romanu svog prezimenjaka Maria de Andradea iz 1928. godine, a roman "Macunaima" danas se smatra jednim od prvih djela brazilskog modernizma koji je kasnije utjecao na brojne latinoameričke majstore magijskog realizma. Dok se radnja romana događa u prošlosti, Joaquim Pedro de Andrade ju je za potrebe filma modernizirao i smjestio u sadašnjost, a opet tu pratimo apsurdističke, sulude, farsične i nadrealne pustolovine glavnog junaka koji će se roditi kao crnac negdje u džungli da bi se potom pretvorio u bijelca.

Praktički od prve scene sve je tu potpuno groteskno i bizarno. Macunaimu će tako roditi seoska starica koju očigledno glumi muškarac, a to novorođenče je 50-godišnji crnac. Doduše, pomalo patuljastog rasta i utjelovio ga je komičar pomalo ironičnog umjetničkog imena Grande Otelo. Pa iako je očito da je on čovjek u pedesetim godinama, ponaša se on kao dijete, a nakon iznenadne smrti, on će se preobratiti u bijelog mladića (Paulo Jose). Macunaima će se potom u društvu svoja dva brata zaputiti prema Rio de Janeiru gdje će se upustiti u vezu s također bijelom gerilskom ratnicom Ci. Da situacija bude apsurdnija, plod njihove ljubavi opet će biti identično novorođenče odnosno isti onaj 50-godišnji crnac.

Film je to očigledno snimljen sa skromnim budžetom, no u međuvremenu je restauriran, a djeluje to od početka do kraja potpuno suludo. Još otkako objavljen roman "Macunaima" na njega se gledalo kao subverziju prepunu simbolike, a u Andradeovom filmu sva ta alegorija poslužila je i za prikazivanje tamošnjeg vojnog udara. Tijekom svojih bizarnih pustolovina, Macunaima će na neobičan način učiti neke lekcije o brazilskoj povijesti, životu i društvu, a inspiracija za pojedine zaplete crpi se iz određenih brazilskih mitova i legendi. Iako je riječ o posve neobičnom, bizarnom filmu koji su po stilu neki uspoređivali s onim što je snimao slavni čileanski nadrealist Alejandro Jodorowsky, "Macunaima" ipak nije bio jedan od onih filmova koji bi me posebno oduševili.

IMDB LINK 

Primjedbe