MARGUERITE'S THEOREM (2023,FRA) - 7/10


 

Doktorandica Marguerite (Ella Rumph) je izvanredna matematičarka koja je čitav život posvetila izučavanju ove znanosti. Ona je jedina djevojka u svojoj klasi na odjelu, a njena je životna misija dokazivanje nekakvog teorema koji zadaje glavobolje svim teorijskim matematičarima već desetljećima. Djeluje ona kao tipična štreberica koja i nema nikakvog života izvan matematike i studija, njene socijalne vještine su katastrofalne. Čini se da Marguerite uopće i nema prijatelja, a komunicira jedino ona s mamom, nastavnicom matematike u provincijskoj srednjoj školi. Uvjerena je Marguerite da će baš ona dokazati taj nerješivi teorem, a cijeli svijet će joj se srušiti kada prilikom njenog izlaganja kolege u njenoj tezi pronađu pogrešku.

To će je doslovno slomiti i odustat će ona od daljnjeg studija i doktorata, a ispostavit će se da prvo treba naučiti živjeti izvan tog znanstvenog balona i upoznati stvarni život da bi uopće mogla pomišljati na rješavanje tako specifičnih zadataka. Jednom kad napusti studij, pokazat će se da je ona gotovo pa nesposobna za taj "stvarni" život, no uz novu cimericu Leu, tamnoputu plesačicu, počet će Marguerite shvaćati da postoji i život izvan matematike. Doduše, poznavanje matematike dobro će joj doći za zarađivanje sa strane jer nastanit će se ona u kineskoj četvrti i otkriti ilegalne igre kineskog majhonga za novac. Iako nimalo ugodan i jednostavan, život izvan tog staklenog zvona i zaštite fakulteta, dovest će do njenog sazrijevanja, odrastanja, ali i shvaćanja da prvo mora razumjeti život da bi mogla razumjeti matematiku.

Još od vremena "Dobrog Willa Huntinga" pa potom i "Beautiful Mind" filmovi o matematičarima i matematici svako malo se pojavljuju i premda većina nas tu vještinu poznaje dovoljno da ga ne zajebe konobar dok je na 1,5 promila ili da može zbrajati rezultat u beli, nerijetko to budu i zanimljivi filmovi. Takav je slučaj i s "Margaretinim teoreom" koji je premijerno prikazan na festivalu u Cannesu, a bio je to prvi film koji je francuska filmašica Anna Novion snimila nakon stanke od čak 11 godina. Odlična je u glavnoj ulozi mlada francuska glumica Ella Rumpf koja je osvojila i nagradu za francusko otkriće godine, a riječ je o dinamičnoj, emotivnoj, na trenutke i duhovitoj drami o samootkrivanju i sazrijevanju.

IMDB LINK 

Primjedbe