ONE LAST EVENING (2023,NJE) - 6,5/10


 

Mladi njemački filmaš Lukas Nathrath predstavio se čak i solidnom humornom dramom u kojoj, kao što i sam naziv sugerira, pratimo oproštajno večer mladog para prije selidbe iz Hannovera u Berlin. Clemens je depresivni i ne baš uspješni kantautor koji se očito odlučio okušati u puno većem gradu vjerujući da bi ondje njegova karijera mogla zaživjeti, no onoliko koliko čujemo njegove svirke, baš se i ne čini da će se puno usrećiti. U dugoj i naizgled stabilnoj vezi je on s Lisom (Pauline Werner), specijalizanticom medicine, lijepom plavušom za koju se svatko kad ih vidi zajedno vjerojatno zapita što ona radi s takvim luzerom.

I pakiraju oni posljednje stvari i sve je spremno za posljednje, oproštajno večer na koje će pozvati tri najbliža prijatelja, a igrom slučaja na fešti će se pojaviti i dvoje potpunih stranaca. I naravno da će se ta oproštajka pretvoriti u potpuni kaos, pogotovo kako će vrijeme prolaziti i kako će ih alkohol i droge preuzimati. Do tada je to bila gotovo pa ona klasična situacija u kojoj su svi nekako prijetvorni jedni prema drugima pa i prema samima sebi, a kada se sve zahukta, tada će uvidjeti puno toga. Situacija je tim zanimljivija jer je riječ o tzv. milenijalcima, pripadnicima te mlađe generacije i to baš stereotipnim, pomodarskim, no i ti milenijalci su danas već odrasli ljudi koji bi u životu morali preuzeti neku odgovornost i izboriti se za svoje mjesto pod suncem, a ne više praviti se da su djeca.

I premda je očito da je "One Last Evening" snimljen s minimalnim budžetom i praktički na jednoj lokaciji odnosno u stanu u kojem se odvija oproštajka, djeluje je to sasvim solidno. Kamera iz ruke daje neki naturalistički, stvarni štih, likovi su zanimljivi, a ima tu i ponešto humornih situacija kojima se povremeno razbija napetost i tenzija među ekipom. Sve se tu odvija neposredno nakon najgoreg jeka pandemije COVID-a pa i to nekako pojačava i potencira tjeskobu među svima njima, a kako je scenarist i režiser Natrath i sam pripadnik generacije koju prikazuje, tako sve to ima i dodatnu dozu autentičnosti i uvjerljivosti jer očito on poznaje strahove, probleme i čežnje svoje generacije.

IMDB LINK 

Primjedbe