PANDEMONIUM (2023,FRA) - 6/10


 

Francuskog filmaša koji se odaziva samo na umjetničko ime Quarxx po dobrom sam zapamtio po grotesknom i dijaboličnom hororu "Tous les dieux du ciel". Pet godina je moralo proći da Quarxx ponovno zasjedne u scenarističko - redateljsku stolicu, no "Pandemonium" je ipak bitno slabiji film. No, opet je to mračan pa i bolestan, pesimistički i nihilistički horor u kojem nas doslovno on vodi u pakao. U uvodnoj sceni na planinskoj stazi vidimo dva muškarca koja su sudjelovala u prometnoj nesreći. Vozač automobila Nathan (Hugo Dillon) pokosio je motorista Daniela (Arben Bajraktaraj), a iako se na prvu čini da su obojica nekim čudom preživjela, shvaćamo da to baš i nije tako.

Nakon što se Nathan izvuče iz razbijenog automobila, Daniel mu govori da su obojica poginuli. Naravno da Nathan u to ne može povjerovati, barem ne u početku, a kada se ispred njih pojave dva vrata, jedna koja vode u raj, druga u pakao, počet će se on suočavati sa stravičnom činjenicom da više nije među živima. No, još strašnija će biti spoznaja da su za obojicu predviđena vrata pakla zbog grijeha koje su ranije počinili, a Nathan će početi ozbiljno paničariti. Kad zakorači u podzemni svijet, pretvorit će se "Pandemonium" gotovo u mračnu i iznimno nasilnu antologiju u kojoj ćemo saznati zašto su u paklu završili i neki drugi ljudi koji se ondje nalaze.

Ono što su učinili u prošlosti, možda i nesvjesno i ne razmišljajući ili ne shvaćajući da čine nešto loše, sada će za sve njih doći na naplatu. Nažalost, ta pomalo egzistencijalistička ideja o neshvaćanju vlastitog zla i postupaka koji su doveli do tuđe patnje i tragedije, nije razrađena na očekivani način. Te priče o dušama iz pakla i kako su ondje završile, djeluju čak pomalo generički i kao da im je jedini smisao da Quarxx u svoj film ponovno ubaci neke jezive, nasilne i bolesne hororske elemente. I ti hororski elementi izvedeni su na solidan način, čak je i Quarxxovo zamišljanje pakla vizualno prikazano iznimno zanimljivo, no ostalo mi je svejedno sve to nekako nedorečeno, puno slabije od prethodnog filma.

IMDB LINK 

Primjedbe