PRESUMED INNOCENT (2024,SAD) - 7,5/10


 

Čim sam čuo da se glavni protagonist nove mini-serije Davida E. Kelleya zove Rusty Sabich, odmah mi je nešto počelo zvoniti. Pokazalo se da je "Presumed Innocent" zapravo remake sudskog trilera iz 1990. godine kojeg je novoholivudski majstor Alan J. Pakula (Svi predsjednikovi ljudi, Klute, Sofijin izbor) snimio prema istoimenom romanu Scotta Turowa. Tada je Harrison Ford glumio državnog odvjetnika, k tome oženjenog oca dvoje djece optuženog za ubojstvo svoje kolegice i ljubavnice Carolyn Polhemus, a nju je tada odglumila Talijanka Greta Scacchi. Kelley je radnju tek minimalno promijenio, modernizirao, prilagodio duhu vremena i smjestio u sadašnjost, a ponovno je to uzbudljiv sudski triler - drama prepun iznenađenja i preokreta.

Što je najbolje od svega, praktički sa skakom epizodom kao da mi se mijenjalo mišljenje o tome je li pohotni Rusty zaista kriv za brutalno ubojstvo atraktivne ljubavnice. U početku se čini da nema šanse da bi on to napravio, da bi već u sljedećoj epizodi pomislili "ma je, sto posto" pa se opet vratili na početak i tako u krug. Rustya je ovaj puta odglumio Jake Gyllenhaal koji uopće nije loš, no ne samo da mi on djeluje premlado za ovu ulogu, već je ista situacija i s Norvežankom Renate Reinsve koja je odglumila Carolyn. Nju zapravo upoznajemo kroz povremene flešbekove jer odmah u prvoj epizodi policija je pronalazi ubijenu u njenom stanu i stavljenu u položaj u kakav je svoje žrtve stavljao ubojica čiji je slučaj prethodno vodila.

Glavni državni odvjetnik Raymond Horgan (Bill Camp) upravo je Rustyu povjerio vođenje istrage Carolyninog ubojstva, a sve će se početi raspadati kada se ispostavi ne samo da su njih dvoje bili u tajnoj vezi, već i da je on te kobne noći bio u njenom stanu, a da je ona bila trudna. Sve to će se poklopiti i s borbom za reizbor glavnog državnog odvjetnika te će Horgan izgubiti od kolege Della Guardie, a on će za novog glavnog istražitelja slučaja ubojstva postaviti Tommya Molta (Peter Sarsgaard), ljigavog tipa koji očigledno mrzi Rustya. I nije teško pogoditi zašto.

Jer dok je Molto na prvu odbojan, ljigav i antipatičan tip kojeg je Carolyn prezirala, Rusty je privlačan, šarmantan čovjek koji je bio u tajnoj vezi s kolegicom koja se očigledno sviđala i njegovom konkurentu. Zbog svega toga Molto će misiju osude Rustya gledati i kao neku vrstu osobne osvete, a istovremeno dok će porotu pokušavati uvjeriti da nije kriv, morat će on svoju suprugu Barbaru (Ruth Negga) i dvoje djece tinejdžera uvjeriti da mu pruže još jednu šansu i budu uz njega tijekom suđenja. Unatoč tome što je cijela ova priča dobro poznata svima koji su nekoć gledali film, svejedno je to bila iznimno uzbudljiva pa i dinamična serija iako sudske drame / trileri baš i nisu najpoznatiji po tome.

IMDB LINK 

Primjedbe