PROMISES (2021,FRA) - 7/10


 

I više nego solidnim političkim trilerom u Veneciji se predstavio Francuz Thomas Kruit koji prikazuje sav cinizam današnje politike i to na primjeru jednog pariškog predgrađa. Njegova gradonačelnica već u drugom mandatu je Clemence (Isabelle Huppert), koja je najavila da se neće kandidirati za treći mandat. Već priprema ona svoju mladu suradnicu da je zamijeni i preuzme funkciju gradonačelnice, no problemi će nastati kada se ispostavi da središnja vlast neće preuzeti financiranje rekonstrukcije velikog stambenog bloka. Činilo se kao da je to riješena stvar jer u vrhu vlasti su Clemencini stranački kolege, no problemi su nastali jer ti društveni stanovi dobrim dijelom služe kao skvotovi za ilegalne migrante.

I premda su svi znali pa i prešutno odobravali da dobar dio tih društvenih stanova lokalna mafija koristi kako bi u njih ugurali deset ili petnaest ilegalaca, problemi će nastati tek kada dio stanara o tome obavijesti ministarstvo. Financiranje obnove s time će doći pod znak pitanja, a iako će se Clemenci nuditi i pozicija ministrice te druge funkcije u višoj politici, prekršit će ona svoje obećanje i odlučit će se kandidirati i za treći mandat. Kako će vrijeme prolaziti, shvatit ćemo kako funkcionira politika na toj razini, a žena koja je nekoć možda i bila pravedna i imala neke ideale, sada je postala jedna od onih kojima je jedino stalo do funkcije.

A kad se već gradonačelnica utopila u tom političkom sivilu i mulju, tu je barem njen prvi suradnik Yazid (Reda Kateb), čovjek koji je i sam odrastao u jednom takvom stambenom bloku za nekadašnju radničku klasu i one siromašne. Kada je, čini se, gradonačelnici postalo potpuno svejedno što će biti s tim stanovima i s ljudima koji ondje žive, Yazid će se baciti u istragu tko se zapravo skriva iza tih shema s ilegalnim iznajmljivanjem stanova te pokušati spasiti što se spasiti da. Snimio je Kruithof zanimljiv i intrigantant triler koji gotovo pa djeluje kao uvodna epizoda neke potencijalne francuske "Žice" jer sustavna korupcija, kriminal i politička muljaža teme su koje obrađuje ovaj iznimno aktualan film.

IMDB LINK 

Primjedbe