SWEET DREAMS (2023,NIZ) - 6,5/10


 

Nizozemska filmašica podrijetlom iz BiH Ena Sendijarević prethodno se predstavila solidnom humornom dramom "Take Me Somewhere Nice" u kojoj se njena protagonistica zaputila u Bosnu u potragu za umirućim ocem. Ovaj puta Sendijarević nas vodi na posve drugi kraj svijeta, u Indoneziju i to u vrijeme dok je većina te otočne države bila nizozemska kolonija. Uz Veliku Britaniju, Francusku, Španjolsku i Portugal, Nizozemska je bila najjača europska kolonijalna sila i imala svoje posjede na svim krajevima svijeta. Tako se Sendijarević u svojoj pomalo farsičnoj satiri, gotovo pa karikaturalno grotesknoj humornoj drami zafrkava na račun razdoblja kolonijalizma, a film je to prepun simbolike.

Tako se taj slom kolonijalne moći Nizozemske i ostalih nekadašnjih europskih sila ogleda u starom Janu, vlasniku plantaže šećera u Nizozemskoj istočnoj Indiji koji će iznenada umrijeti na tom izoliranom otočiću. Njegova supruga Agathe (Renée Soutendijk) ostala je nakratko sama jer uskoro će se u tom zabitom kutku svijeta pojaviti i njihov sin Cornelis (Florian Myjer) s do zuba trudnom suprugom Josefien (Lisa Zweerman) nadajući se kako će brzo naslijediti imanje i dobro ga prodati. No, ništa se neće rasplesti kako se nadao jer stari Jan ima ondje i vanbračnog sina sa svojom sluškinjom Siti kojem će oporučno na užas "prave" obitelji ostaviti sve što ima.

I djeluje to od početka intencijski groteskno, karikaturalno pa tako već u uvodnim scenama vidimo Jana kako uskače u Sitinu postelju, a njihov sin se nalazi pod krevetom. Da situacija bude gora, radnici na planraži šećera su u štrajku i ne žele raditi dok im se ne plate zaostaci i dosta im je eksploatacije, a Cornelis kao da nije svjestan gdje je to stigao i gdje je to doveo ženu koja svakog časa može roditi. Navikao je on očito na lagodan i ugodan život u Europi od novca koji su mu slali roditelji iz daleke Indonezije, a odlučila se Sendijarević za pomalo neobičan, modernistički stil kakav mlađi europski redatelji u zadnje vrijeme često znaju koristiti u filmovima koji se događaju prije 100, 200 ili više godina. 

IMDB LINK 

Primjedbe