THE BIKERIDERS (2023,SAD) - 7/10


 

Punih sedam godina smo čekali što će zanimljivi američki nezavisni filmaš Jeff Nichols (Take Shelter, Mud, Midnight Special) snimiti poslije romantične drame "Loving". "The Bikeriders" ili "Bajkeri" je njegov do sada najambiciozniji film za koji je okupio kvalitetnu glumačku ekipu predvođenu Austinom Butlerom, Jodie Comerom i Tomom Hardyem (tu je, jasno, i Michael Shannon koji se pojavljuje u svim njegovim filmovima) i u kojem je sjajno uspio uhvatiti duh vremena odnosno kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih. I ne samo duh vremena, već i duh te bajkerske subkulture (ako se to tako uopće može nazvati), osjećaj pripadnosti tom bratstvu iz kojeg nema izlaza i koje na prvu djeluje tako cool.

No, do kraja ćemo shvatiti da je malo toga tu cool i da je ta bajkerska banda koja se naziva Vandali iz Chicaga najobičnija skupina nasilnika, pijanaca koje povezuje ljubav prema motorima. Taj bajkerski fenomen nikad mi nije bio posve jasan i nikad mi nije djelovalo privlačno druženje s obično primitivnim, divljim i nasilnim tipovima koji motore voze pijani, a kada neki od njih i pogine, svima je to nešto najnormalnije. Još od pedesetih godina prošlog stoljeća i filma "Divljak" s Marlonom Brandom bajkeri su se ušetali (ili bolje rečeno dovezli) u američki film, a taj je film očigledan uzor i Nicholsu. I Hardyev i Butlerov lik trude se djelovati tako cool, opasno i kao odličan izbor se pokazao njihov angažman jer obojica imaju očiglednu karizmu, no općenito mi je ovaj film ostao dosta prazan. Čak pomalo pozerski.

Snimio je Nichols "Bajkere" inspiriran knjigom fotografija Dannya Lyona koji je od 1965. do 1973. godine pratio bajkersu bandu iz Chicaga. Vođa te bande je mračni Johnny (još jedna jako zanimljiva Hardyeva transformacija), a njegov najbliži kolega je mladi i nepredvidivi Benny (Butler). Njegova supruga Kathy (Comer) ujedno je i naratorica cijele priče i to u formi intervjua s fotografom koji ih povremeno prati. A da je Benny tip koji izaziva nevolje vidimo već u prvoj sceni. On sjedi u nekom baru, pijucka viski i zalijeva ga pivom, a prilaze mu nekakva dva ogromna tipa i traže da napusti bar ili skine oznake Vandala. Kad im Benny kaže da će ga morati ubiti ako žele s njega skinuti jaknu, ovi će ga doslovno shvatiti i izbit će brutalna tučnjava.

Brutalne i potpuno besmislene tučnjave zapravo su svakodnevica ove bande koja će vrlo brzo početi širiti članstvo, ispostave u drugim gradovima, a jasno da banda poput Vandala privlači najgori mogući šljam. Vizualno to izgleda zaista impresivno i dok Johnny po izgledu i ponašanju podsjeća na Brandov lik u "Divljaku" (koji se isto zvao Johnny), a Butlerov Benny i fizički izgleda kao da ne pripada među njih. Plavokos, karizmatičan gotovo na tragu Jamesa Deana djeluje kao da se ne uklapa među Vandale, a možda i zato se trudi biti najluđi, najdivljiji i najopasniji. U početku je "The Bikeriders" puno obećavao, no ostalo je to nekako nedorečeno, pomalo isprazno, iako opet zanimljivo.

Najviše zbunjujuće mi je ipak djelovao ton filma koji na to vrijeme gotovo pa gleda s nostalgijom, romantično. Stoji da će nakon originalnih Vandala vjerojatno doći neki još gori i brutalniji koji će takve motorističke bande zaista i pretvoriti u kriminalne organizacije, no očigledno je da i ekipa koju pratimo nije cvijeće. Problematičnoj je što su sva tri glavna lika ostala potpuno neizgrađena i mi o njima ne znamo gotovo ništa, no takva je očito bila autorova odluka da ih prikaže kao svojevrsne simbole vremena. Najjače adute Nichols baca na karizmu troje glavnih glumaca, a dobra je i popratna postava koju čine Mike Faist, Boyd Hollbrook, Norman Reedus, Emory Cohen, Toby Wallace te brojne druge poznate face koje smo često gledali na filmu.

IMDB LINK 

Primjedbe