THE RESPONDER (2022-24,GBR) - 8/10


 

Martina Freemana nekako se najbolje sjećamo po komičnim ulogama u serijama kao što su "The Office", "Sherlock" i brojnim drugim komedijama ili kao Bilba Bagginsa u Jakcsonovoj trilogiji "Hobit". No, Freeman je u ovoj seriji pokazao da podjednako izvanredan može biti i u klasičnoj dramskoj seriji. U britanskoj seriji koja je do sada stigla do druge sezone (obje imaju po pet epizoda) Freeman je Chris Carson, policajac iz Liverpoola koji radi noćne smjene. Nakon nekog vremena ćemo saznati da je Chris nekoć bio inspektor, no degradiran je zbog nediscipline i problematičnog ponašanja, a odmah na početku serije jasno nam je da se puno po tom pitanju nije promijenilo.

Povremeno vidimo scene kako je on na terapiji kod policijskog psihijatra koje su mu vjerojatno propisane jer je nešto zasrao. Istovremeno se on brine o smrtnoj bolesnoj majci koja umire u hospiciju, a suprugu Kate i kćer gotovo pa i ne vidi. I kao da nije dovoljno što Chrisova obitelj pati zbog njegovog posla i stalnih noćnih smjena, on će se upetljati u posao s ozbiljnim kriminalcima i to ponajviše zato što je njegov najbolji prijatelj iz djetinjstva Carl srednjerangirani diler. Problemi će nastati kada narkomanka Casey ukrade Carlovu drogu nakon čega kao da će se cijeli svijet za Chrisa početi sužavati. Iako se čini da on pokušava biti ispravan i držati se pravila, problemi kao da se lijepe za njega, a Freeman je zaista izvanredan gotovo kao Bad Lieutenant: Port of Call Liverpool.

Zbog situacija u koje će se upetljati, sve kao da će početi vući sa sobom prema dnu, ponajviše partnericu u noćnoj smjeni Rachel (Adelayo Adebayo), mladu policajku koja također ima svojih privatnih problema. Od prve pa do zadnje scene "The Responder" je nevjerojatno uzbudljiv, dinamičan, napet, a opet tako realističan na što zasigurno utječe činjenica da je autor serije Tony Schumacher u mladosti radio kao policajac na području Liverpoola. Odvija se radnja serije tu uglavnom po noći kada Chris i Rachel odrađuju svoje noćne smjene, a vidjet ćemo da njihov posao nije isključivo borba s kriminalom, već moraju oni biti povremeno psiholozi, ramena za plakanje ili prijatelji raznim ljudima koje susreću.

Dakako da Chris poznaje gotovo cijeli grad i sve te noćne ptice, a osim Carla, ima on veze i poznanstva s nekim drugim kriminalcima. Jedna loša odluka stalno će voditi prema drugoj, a sve to je nadograđeno bijesom i gorčinom jer je degradiran i jer ne može ništa promijeniti, ali i obiteljskom situaciju te začinjeno stresnim poslom po noći i neispavanosti. Najradije bi on iskočio iz svoje kože, a sve to je začinjeno činjenicom da mu njegov prijatelj Raymond i također degradirani policajac želi smjestiti, već je on u tajnoj vezi s Chrisovom ženom. Po kvaliteti druga sezona ne zaostaje ni malo za prvom, a "The Responder" je još jedna potvrda da naizgled potpuno iscijeđeni policijski žanr može i dalje ponuditi nešto svježe i kvalitetno.

IMDB LINK 

Primjedbe