VALLEY OF TEARS (2020,IZR) - 8/10


 

Još jedna kvalitetna serija stiže nam iz Izraela, a "Dolina suza" bila je i najskuplja serija ikad snimljena u toj bliskoistočnoj zemlji. Radnja nas tu vodi u jesen 1973. godine, na sam početak Yom-kippurskog rata, a pratimo tu priče više različitih likova čije će se sudbine do kraja nekako spojiti. Kreator serije Ron Leshem i ranije se predstavio iznimnim sadržajima kad je u pitanju izraelska vojna povijest i neki od ratova i obračuna sa susjedima. Bio je on koscenarist za Oscara nominiranog filma "Beaufort" snimljenog prema njegovom istoimenom romanu, a i "Valley of Tears" na realističan način prikazuje početak rata 1973. godine.

Nakon pobjede šest godina ranije i nakon što su Izraelci okupirali Golansku visoravan i Gazu, vidimo izraelske vojnike prilično sigurne da im nitko ne može ništa. Zanimljiva je i unutarnje politička situacija jer postoji ondje organizacija izraelske crne pantere po uzoru na američke kolege, a ti mladi socijalisti imaju pomalo utopijske ideje. Članovi crnih pantera su i tri najbolja prijatelja i članovi tenkovske divizije stacionirane na Golanskoj visoravni. Jedan od njih, Melachi, je uhićen zbog prosvjeda koji su postali nasilni, a Alush i Marco vraćaju se na položaj poslije vikenda.

Nitko i ne pomišlja da bi moglo biti novog rata, a mladog vezista Avinoama koji presreće komunikaciju između sirijskih časnika nitko i ne shvaća ozbiljno. Uvjeren je on da će ih Sirija i Egipat ubrzo napasti, a sljedećeg jutra, baš na izraelski praznik Yom Kippur, neprijatelji će krenuti u invaziju. Kroz deset epizoda ove dobre i uvjerljive izraelske serije pratimo ne samo sjajno prikazane uglavnom tenkovske obračune između Sirijaca i Izraelaca, već i kvalitetnu ljudsku dramu. Od važnih likova tu je i mladi časnik Yoav, ujedno zapovjednik položaja na kojem je Avinoam, a kada shvati da je rat počeo, Melachi će pobjeći iz zatvota. Skupa sa starim pacifistom koji ima itekako dobre veze Menijem (Lior Ashkenazi), a čiji je sin zaglavio negdje na prvoj liniji fronte, krenut će on prema položajima. U tome će im se pridružiti i mlada vojnikinja Dafna čiji je zaručnik Yoav.

Pratimo u "Valley of Tears" prvih nekoliko dana kaosa kada su Sirija i Egipat uspjeli iznenaditi pomalo samodopadne i preopuštene Izraelce. Jak adut Leshamove serije je i u tome što je uspio stvoriti kvalitetne likove i izgraditi zanimljive odnose među njima. Dakako, tu su i uvjerljive i upečatljive scene tenkovskih borbi jer bila je to možda i najveća tenkovska bitka u svijetu nakon II svjetskog rata. Očigledno je kako su Lesham i njegova ekipa do u detalja proučili temu kojom se bave jer sve tu djeluje iznimno uvjerljivo. I fotografija je nekako posebna, pomalo u retro štihu, s nekim zelenkasto - sivim filterima, pogotovo kada se radnja odvija u pustinjama.

IMDB LINK 

Primjedbe