UROK / THE LESSON (2014,BUG) - 7/10


Moram priznati da s bugarskim filmom i nisam imao previše susreta posljednjih godina otkako intenzivnije pratim i neameričku produkciju, ni bizu kao recimo s rumunjskim, a Urok (The Lesson na engleskom) me stilski baš dosta podsjeća na filmove rumunjskog novog vala. Riječ je o pravoj socijalnoj drami debitantice Kristine Grozeve (nedavno joj je izašao i novi film koji je također dosta hvaljen, Slava se zove, no nikako da se pojavi) s kojim je osvojila niz nagrada, među ostalima i u San Sebastianu za najbolji prvi film, a s pričom Uroka nekako se lako poistovjetiti. Iako je riječ o bugarskom filmu, čija se radnja dešava u bugarskom provincijskom gradiću, vrlo ga je lako smjestiti u isto takvo mjesto u Hrvatskoj, Srbiji, Rumunjskoj... uglavnom bilo kojoj srednjo i istočnoeuropskoj postkomunističkoj državi.
Stil ovog filma prilično je dokumentaristički, ima tu dosta dugih kadrova (po tome me najviše i podsjetilo na novi rumunjski film), a tema životna. Učiteljica engleskog jezika upada u egzistencijalne probleme i zbog toga je prisiljena skršiti sve svoje moralne principe i činiti ono što najviše prezire. Odmah u uvodnoj sceni možemo vidjeti da je učiteljica Nada žena snažnog morala, koja svoje učenike pokušava ne samo naučiti, već i odgojiti da budu odgovorni i pošteni mladi ljudi (a derani, ko derani ne jebu je pet posto, klasika). Netko od klinaca u razredu mažnjava lovu pa ona pokušava utvrditi tko je taj i drži im moralne lekcije, no vrlo brzo (zapravo baš i ne tako brzo jer je tempo filma dosta spor, no oni kojima je poznat rumunjski film to su mogli i pretpostaviti) ona će biti ta koja će zaglibiti.
Naravno da se u svom debitantskom ostvarenju Grozeva poigrava s mitom, korupcijom, beskruuloznim tipovima i svim klišeima posttranzicije, a djeluje mi kao da ih je u svom filmu nekako svjesno dovela na rub apsurda i karikaturalnosti. Sve što padne napamet a da ima veze s korupcijom, ali i krutom birokracijom lomi se na Nadinim leđima, čiji je muž naravno besposličar i pijanac. No, usprkos svim tim klišeima, Urok je sasvim dobar film i jako dobro prikazuje i pokazuje sustav koji žvače pojedince i obitelji, koje kao da su upale u centrifugu veš mašine. Jednom kad upadneš u taj začarani krug i vožnja krene, više nema van.

IMDB LINK

Primjedbe

  1. Slava sad igra u kinu Europa i meni je još i bolji od Uroka (samo napomena za čitatelje, Urok je naziv na bugarskom, a znači lekcija ili predavanje). Pogledaj ga prvom prilikom. Ima i drugih dobrih bugarskih filmova, recimo dokumetarci Poštar i Čija je ova pjesma? su odlični. Lp, Ana

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar