WIND RIVER (2017,SAD) – 7/10

 

Moram priznati da sam ipak više očekivao od Tragova u snijegu, kako glasi hrvatski prijevod ovog filma. No, unatoč tome riječ je o dobrom filmu, što se vidi i po ocjeni na IMDB-u, iako se ne mogu oteti dojmu da je priča zapravo dosta jednostavna, a kraj je nekako previše zbrzan i predvidiv, što od pisca kao Taylora Sheridana doista nisam očekivao. Da se ovog scenarija možda dokopao David MacKenzie, koji je režirao Hell or High Water po Sheridanovom scenariju, a da ne govorim o Dennisu Villenueveu (Sicario) možda bi to ispalo i nešto bolje. A možda su dečki Sheridanu počapali dva vrhunska predložka, a njemu ostavili da se u svom redateljskom debiju bakće s ipak najslabijom pričom od sve tri koje je do sada sklepao.

Možda sam ja ipak imao previsoka očekivanja, jer Sheridan je realno i pošteno gledajući isporučio stvarno korektan triler, a priču opet je smjestio u tešku američku zabit. Nakon valjda najvećeg šupka Teksasa u Hell or Hig Wateru, sada je zaronio valjda u debelo crijevo i priču ovog filma smjestio u indijansko naselje u Wyomingu, vjerojatno klimatski najsuroviju američku saveznu državu. Nakon što lokalni traper, tragač, lovac čuvar rezervata štoliveć kojeg je utjelovio Jeremy Renner, pronađe leš mlade Indijanke smrznute duboko u šumi u rješavanje slučaja ubojstva uključi se FBI. No, umjesto klasičnih agenata koji takve slučajeve rješavaju za pet minuta, ondje se pojavljuje mlada agentica, koja se do sada nije susretala sa sličnim slučajevima. Renner joj odluči pomoći u istrazi, ponajviše zato jer je i sam nedavno doživio sličnu tragediju, a mlada efbiajevka i lokalni indijanski policajci teško da bi mogli išta učiniti bez tako vrsnog poznavatelja terena kao što je on.

Mora se priznati da je i ovaj puta Sheridan majstorski strukturirao priču. Na početku sve je tu prekriveno velom tajne. Osjeti se da u tom naselju nešto u srži ne valja, tko god je imao i mrvicu mozga i ambicije odande je odavno zbrisao, a malo po malo, priča se polako počinje raspetljavati i tajne otkrivati. No, u jednom trenutku (oni koji su gledali film mogu pretpostaviti i kojem, a oni koji će ga gledati odmah će shvatiti) cijela priča nekako kao da mi se počinje raspadati. Kao da je Sheridan ovaj puta ostao bez ideje kako da u istom tempu raspetlja čvor koji je zapetljao i onda da dodatno ne upropasti stvar «podvali» možda i najjednostavnije rješenje. Šteta zbog toga, jer da je završni dio filma uspio izvesti kako bog zapovijeda, barem u rangu s prethodna dva filma, bila bi sigurno i ocjena više, ali, opet ponavljam, možda sam ja stvarno previše očekivao nakon Sicaria i Hella.


Primjedbe