LA CORDILLERA (2017,ARG) - 7/10

 

Vjerojatno najpoznatiji argentinski glumac Ricardo Darin (Wild Tales, Nueve Reinas, The Secret in their Eyes) u ovoj fikcionalnoj kombinaciji političkog trilera i psihološke drame glumi predsjednika Argentine Hernana Blanca. Ovog tek nedavno izabranog predsjednika, koji se te funkcije domogao na iznenađenje svih, prati glas slabića i nevidljivog čovjeka, čeka težak zadatak. Putuje na samit u Čile na kojem se okupljaju predsjednici svih latinoameričkih država kako bi osnovali zajedničku kompaniju za eksploataciju i prodaju nafte, nekakvu verziju latinoameričkog OPEC-a. Bit će ondje i predsjednik Brazila, koji se posljednjih godina prometnuo u svojevrsnog lidera južnoameričkih nacija i koji je veliki zagovornik glasnog i jasnog ne Sjedinjenim Američkim Državama, ali i svi ostali predsjednici, koji imaju veća ili manja očekivanja od samita. Domaća javnost Blancu ponajviše zamjera što je Argentina stalno u sjeni vječitog rivala Brazila, a kad samit krene vidimo kako zapravo funkcionira ta visoka politika.

Osobni interesi obično se guraju ispred onoga što bi se smatralo nacionalnim ili kontinentalnim interesom, a ima tu i bezbroj intriga i tajnih sastanaka među moćnicima. Naravno da Amerikanci na ideju o osnivanju kompanije koja bi ih izgurala iz tako unosnog biznisa ne gledaju blagonaklono, a La Cordillera još je jedan od onih filmova koji političare raskrinkavaju kao najkorumpiranije i najpokvarenije dijelove društva. Istovremeno, Blanco na samit putuje taman kad se pojavila prijetnja da u javnost izađe velika koruptivna afera iz dana kad je još bio gradonačelnik grada u južnoj pokrajini Argentine, a ta bi afera dodatno uništila njegov imidž čovjeka iz naroda i glasa radničke klase, zahvaljujući kojem je i dobio glas na izborima. Uz to, Blanco je i u dodatnim privatnim problemima jer suprug njegove kćeri prijeti da će sve što zna o njegovim prljavim poslovima pustiti u javnost, a kćer, koja mu se pridružuje u Čileu, na rubu je živčanog sloma.

La Cordillera je premijeru imala u Cannesu 2017. godine, a ima čak 11 nominacija u izboru za najbolji argentinski film godine. I to u svim najvažnijim kategorijama, kao što su najbolji film, najbolji režiser (Santiago Mitre), najbolji glavni glumac (naravno Darin, kojeg je argentinska kritika već pet puta birala za glumca godine). Uz Darina pojavljuju se tu i mnoga druga poznata lica ne samo argentinskog, već i latinoameričkog te španjolskog filma kao što su Daniel Jimenez Cacho kao predsjednik Meksika, Čileanka Paulina Garcia glumi predsjecniu Čilea, Dolores Fonzi glumi psihički rastrojenu i suicidalnu Blancovu kćeri Marinu, Španjolka Elena Anaya je novinarka Claudia Klein, poznati Čileanac Alfredo Castro je doktor hipnotičar Desiderio Garcia, dok je Christian Slater poslanik američkog State Deparmenta, čiji je zadatak unijeti neslogu među "bratske" nacije Latinske Amerike.

 

Primjedbe