WHAT HAPPENED, MISS SIMONE? (2015,SAD) - 8,5/10



 
Odlično pitanje već samim nazivom ovog biografskog rock dokumentarca postavlja ugledna američka filmašica Liz Garbus? Što se dogodilo s Ninom Simone, divom bluesa, jazza i soula iz 60-ih godina prošlog stoljeća i jednom od ikona borbe za prava crnaca u drugoj polovici 60-ih godina koja je koncem 60-ih jednostavno iščezla sa scene da bi se petnaestak godina kasnije uspjela vratiti, no nikada nije uspjela zablistati nekadašnjim sjajem? Ovaj izniman dokumentarac koji je bio nominiran za Oscara 2016. godine te je iste godine dobio i Primetime Emmy za najbolji dokumentarac nudi odgovore na to pitanje, ali i otkriva tužnu priču o još jednoj glazbenoj genijalki, koju su osobni demoni i loše odluke zaustavili u tome da bude jedna od najvećih zvijezda svog vremena.

Zanimljivo je kako je jedna od izvršnih producentica filma kći slavne glazbenice i kako su u ovom dokumentarcu po prvi puta prikazane neke arhivske snimke, kao i intervjui sa članovima obitelji Nine Simone i njenim prijateljima. Film kreće s pokušajem povratničkog koncerta Nine Simone 1976. godine na čuvenom jazz festivalu u švicarskom Montreauxu, koji je održan osam godina nakon što je diva nestala sa scene. Već u uvodnim minutama i po snimci tog koncerta da se naslutiti da to nije to. Nina potpuno zbunjena dolazi na pozornicu i sjeda za klavir, malo pjeva, malo se svađa s publikom i posve je očito da tu nešto ne štima. Potom se vraćamo u prošlost i priča kreće od njenog djetinjstva 30-ih i 40-ih godina u Sjevernoj Karolini.


Već kao četverogodišnja djevojčica Nina Simone, čija je majka bila propovjednica, naučila je svirati klavir, a nekoliko godina kasnije pod svoje ju je uzela bijela profesorica klavira. Ninin san bio je upisati studij klasične glazbe, no na najgori način osjetila je rasizam na svojoj koži jer je odbijena iako je bila daleko najbolja od svih kandidata samo zato što je crnkinja. Ubrzo ćemo vidjeti da se od te nepravde nikada nije oporavila, a u ovom zanimljivom i emotivnom filmu možemo tako saznati i zašto je uzela umjetničko ime Nina Simone, kako se uopće uspjela probiti i početkom 60-ih postala jedna od najvećih zvijezda, zašto se uključila u pokret za ljudska prava sredinom 60-ih s Martinom Lutherom Kingom, Malcolmom X i ostalim ikonama, zašto je nestala sa scene i kako je izgledao njezin pokušaj povratka na svjetla pozornice.

Činjenica je kako ova vrsna pijanistica, pjesnikinja i pjevačica unikatne boje glasa koji je osvajao sve koji bi ga čuo, imala dosta tužan život, a na samom kraju vidimo što je na to zapravo i najviše utjecalo. Za razliku od dobrog dijela zvijezda svog vremena, za Ninu Simone nisu bile kobne droge, koje su u njeno vrijeme gotovo pa poharale cijelu generaciju, već kombinacija loših odluka, peha, depresije, srdžbe, bijesa, tuge i gnjeva s kojima se stalno borila i koje ponekad nije uspijevala kontrolirati. Tu je i potpuno nezdrav odnos s mužem koji je ne samo pod kontrolom imao njenu karijeru, već je bio i nasilni manijak, koji ju je tukao i maltretirao. Potresan i prilično šokantan film o jednoj od najvećih umjetnica koju je moderna glazba ikada vidjela, ali koja i zbog svojih problema, ali i zbog nezdrave okoline nikada nije uspjela ostvariti ono što je mogla i morala.
 

Primjedbe