FIGHTING WITH MY FAMILY (2019,GBR) - 7,5/10



Zaluđenost wrestlingom ili onome što smo nekad kao djeca nazivali kečerima, kod odraslih ljudi, nešto je što vjerojatno nikada neću moći shvatiti, a potpuno zaluđena ovom vještinom je i obitelj tipičnih engleskih lowlifera iz Norwicha. Bivši robijaš Ricky Knight (uvijek simpatični Nick Frost) i njegova supruga Julia (Lena Headey ili Cercei iz "Igre prijestolja") svoj su život podredili wrestlingu, a tom zaluđenošću su zarazili i svoju djecu, Zaka (Jack Lowden) i Sarayu (Florence Pugh). Svi oni bave se nižerazrednim wrestlingom u svom gradu, imaju svoju dvoranu, organiziraju treninge za klince i wrestling okršaje u kojima se uglavnom oni sami obračunavaju i sanjaju da će jednog dana ostvariti pravu, profesionalnu wrestling karijeru. Posebno je tom mišlju zaluđen Zak, mladić koji sanja kako će dobiti priliku okušati se u ringu s najboljim kečerima, a ta prilika njemu i sestri se ukaže kad u London stigne Wrestlemania u sklopu koje se održava audicija za buduće talente.

Na audiciju se uz Zaka prijavi i njegova mlađa sestra, no mjesta će u profesionalnom talent programu pud budnim okom trenera (Vince Vaughn) biti samo za jednog od njih. Snimio je ovu biografsku humornu dramu po stvarnim događajima i stvarnim ljudima Britanac Stephen Merchant, koji je sam napisao i scenarij te odglumio epizodnu ulogu. Merchanta se i dalje prvenstveno sjećamo kao sukreatora kultnog "The Officea" s Rickyjem Gervaisom, s kojim je potom napisao i glumio u još jednoj uspješnoj seriji (Statisti). Snimio je ovaj dvojac potom i simpatičnu dramediju "Cemetary Junction", da bi potom svaki krenuo svojim putem, a ovo je ujedno i prvi film koji je Merchant samostalno napisao i režirao. Kako je ovo film o stvarnoj WWE zvijezdi, tako se u produkciju "Fighting with My Family" uključila i svjetska hrvačka organizacija, tako da imamo ovdje priliku vidjeti i neke stvarne zvijezde wrestlinga poput Dwaynea "The Rocka" Johnsona. Odmah nakon premijere na festivalu u Sundanceu, film je stigao i u kina te je zaradio sasvih pristojnih 40 milijuna dolara uloženih 11.

Iako je ovo film koji igra po svim mogućim klišeiziranim situacijama kad je ovakva priča u pitanju i ne nudi ništa posebno novoga, bilo je to jedno zabavno, na trenutke i duhovito iskustvo. Merchant nas je na trenutke podsjetio zašto ga se smatra jednim od najvećih majstora tipične britanske, pomalo crne, komedije 21. stoljeća, a veliki plus je i dopadljiva i uvjerljiva glumačka postava. Debeljuškasti Nick Frost već godinama je sinonim za smijeh i ova uloga savršeno mu je pristajala, a u relativno novom i do sada svježem svjetlu predstavilo se dvoje možda i najpotentnijih britanskih glumaca mlađe generacije, Florence Pugh (Lady Macbeth, Little Drummer Girl, Outlaw King) i Jack Lowden (Dunkirk, England is Mine, Calibre). Jasno da je na kraju to dosta sladunjavo, no svejedno "Fighting with My Family" zaslužuje palac gore. 

Primjedbe