NIGERIAN PRINCE (2018,NIG) - 6,5/10



Za mene će vjerojatno uvijek prva asocijacija na Nigeriju biti nogometaši iz 90-ih poput Augustina JJ Okoche, Daniela Amokachia, Tariba Westa, Isaaca Okoronkwa ili ostatak ekipe s ovim egzotičnim, često teško izgovorljivim imenima, no Nigerija je u svijetu poznata i po prilično sofisticiranim prijevarama. Paralelno kako je stasala gorenavedena generacija talentiranih nogometaša, u Nigeriji je očito stasala i prva generacija barem podjednako talentiranih prevaranata, koji su početkom 90-ih krenuli izvlačiti novac od građana sa svih strana svijeta. Te prijevare obično podrazumijevaju da na mail pošalju poruku u kojoj recimo stoji kako osoba visokog političkog ili ekonomskog statusa treba iznijeti iz zemlje ili otključati račun koji sadrži velike količine novca ili su obaviješteni da su postali nasljednici vrijedne imovine i novčanog dobitka od nekog daljnjeg rođaka. Naravno da se sve te prazne priče vrlo brzo pokažu kao najobičnije prijevare, no dok ljudi shvate da su ih lakomost i naivnost skupo stajali, novac je već negdje daleko.

Kako su te prijevare uglavnom kretale iz Nigerije, tako je ova afrička zemlja imala tu "čast" da se po njoj nazove ta vrsta prijevare, a jedan od takvih tipova je i jedan od dva glavna junaka ove krimi drame, koja je ujedno i debitantski dugometražni film američkog filmaša nigerijskog porijekla Faradaya Onkora. Po kazni je u zemlju svojih predaka, odnosno Nigeriju, preko ljeta otpremljen i mladi američki Nigerijac Eze (Antonio J. Bell). Jasno da dečko baš i nije oduševljen svojom sudbinom i činjenicom da ga je majka sprašila k tetki u Lagos, a čim Eze stigne ondje susrest će se s nevjerojatnim kulturnim razlikama i posvemašnjom zaostalošću u odnosu na ono što je doživio u Americi, gdje se i rodio. Redukcije i nestanci struje u Nigeriji su nešto najnormalnije, a buntovni tinejdžer odlučio se pod svaku cijenu što je prije moguće vratiti kući.

A tu mu može pomoći njegov bratić, nešto stairiji Pius (Chinaza Uze), tip koji se već godinama bavi upravo prijevarama. Uz standardne internetske prijevare, Pius je usavršio i druge oblike prijevara, no njegov način života i svojeglavost doveli su ga u ozbiljne probleme s korumpiranim načelnikom policije, koji reketari sve prevarante i dopušta im poslovanje uz plaćanje postotka. No, Pius se našao mudrovati i odlučio je raditi iza leđa načelniku, nadajući se da on za to neće saznati, ali jasno da je vrlo brzo uhvaćen i sada mu je ostao kratki rok za skupljanje veće količine novca kako bi platio reket. Tu na scenu skače mlađahni Eze, koji će ni ne shvaćajući opasnost situacije biti uvučen u ovu riskantnu igru. Nema se ovom filmu snimljenom u američko - nigerijskoj koprodukciji doista ništa prigovoriti i "Nigerian Prince" i više je nego solidna krimi drama, koja nam ujedno pruža i zanimljiv uvidu u život ove afričke zemlje. 

Primjedbe