SONS OF DENMARK (2019,DAN) - 7/10



Vodi nas ova trilersko - dramska distopija u Dansku nekoliko godina u budućnosti. I to ne baš ugodne budućnosti jer izbio je ondje pravi rasni rat i situacija je potpuno naelektrizirana i dovedena do rasne i vjerske netrpeljivosti nakon što se cjelokupno društvo radikaliziralo poslije terorističkog napada u Kopenhagenu kada je ubijeno na desetke civila. Vrlo brzo nakon ovog gnjusnog čina počele su se okupljati ekstremističke neonacističke grupe koje su si dale zadatak zemlju "očistiti" od svih onih koji nisu bijelci. Uz to, sve je popularnija i rasistička, populistička stanka koja skuplja poene na širenju mržnje i podizanju tenzija, a vrlo brzo postaje posve očito kako je glavni ideolog te stranke ujedno i vođa neonacističke bagre koja si je nadjenula ime "Sinovi Danske" i krenula je u teroriziranja svog nedanskog stanovništva u svojoj zemlji.

Lako je za pretpostaviti da su prvi na meti Sinova Danske muslimani i crnci, no ni oni neće sjediti prekriženih ruku, već su se i oni krenuli mobilizirati i silom odgovarati na silu. Na samom početku filma pratimo priču mladog imigranta Zakarije, 19-godišnjaka porijeklom iz Iraka, koji postaje sve bijesniji zbog bujajuće antiislamske klime, a uskoro će se on pridružiti terorističkoj organiziciji. Neće trebati proći puno vremena da upravo on dobije zadatak atentata na glavnog demagoga radikalne desnice, čija nacionalna fronta, postaje to sve izvjesnije, mogla bi pobijediti na nadolazećim izborima. Iako ima određenih problema u cijeloj ovoj priči i scenariju (koji je, nažalost, najslabiji dio ovog filma i ima u njemu dosta toga neuvjerljivog, nelogičnog i nedorečenog), uskoro će slijediti prilično neočekivani twist.

Moglo je ovo ispasti još i bolje, no i ovako je dugometražni debitant Ulaa Salim snimio i više nego korektnu i uzbudljivu priču koja je jako kompleksna i još više provokativna. Riječ je o jednoj od onih distopija za koje se toplo nadam da se neće obistiniti u budućnosti, ni u Danskoj, ni u bilo kojem drugom dijelu Europe, no ono na što se prvenstveno željelo upozoriti ovim filmom pretpostavljam da je upravo taj val jeftinog populizma kojeg sve više možemo gledati i koji se hrani isključivo širenjem straha i mržnje. Politika koju će propagirati demagog iz ovog filma opasno podsjeća na ono što se moglo pročitati u manifestu norveškog imbecila Andersa Breivika. Imam dojam kao da je Salim puno toga imao za reći i da je previše toga želio natrpati u film od dva sata i siguran sam da bi ova priča puno bolje funkcionirala kao mini serija, gdje bi se to sve moglo razraditi i tada bi to vjerojatno bilo nešto i za najvišu ocjenu. Ovako, ostao je film koji zapravo uopće nije loš, no s pomalo gorkim dojmom kad se zna da je ovo priča s beskrajnim potencijalom iz koje se moglo napraviti čudo.  

Primjedbe