GRETEL & HANSEL (2020,IRS) - 6/10



Poznatu germansku priču za djecu koju su ovjekovječila braća Grimm, po tko zna koji put je na ekran odlučio prenijeti čovjek po imenu Osgood Perkins. Gospodin Osgood, za prijatelje Oz, sin je poznatog američkog glumca Anthonyja Perkinsa, kojeg se najbolje sjećamo kao Normana Batesa iz Hitchcockovog "Psiha", a i mlađahni Osgood još kao devetogodišnjak je 1983. debitirao u filmu "Psiho II" kao mladi Norman. Nastavio se Osgood baviti glumom, no ne pretjerano zapaženo, a nedavno se bacio na pisanje i režiju, a ova indie horor fantazija snimljena u irsko - kanadsko - američkoj produkciji njegov je do sada ne samo najskuplji, već i komercijalno najuspješniji film.

Snimio je Perkins "Maricu i Ivicu" po scenariju Roba Hayesa, kojem je ovo zapravo bio i prvi doticaj s hororom, a pokazala se ova varijacija na temu poznate bajke za djecu kao jedna od onih modernističkih, artističkih, stiliziranih, vizualno upečetljivih filmova sporog tempa i nelagodnog ugođaja. Najveća pažnja ovdje se pridaje upravo stvaranju nelagodne atmosfere, simobolizmu, detaljima i definitivno je ovo prava vizualna poslastica, no nažalost sve to nije uspjelo sakriti da je priča ovdje ostala dosta prazna i nezadovoljavajuća. Dok velika većina priče prolazi u polaganom i odmjerenom stvaranju nelagodnog ugođaja i pripremi za završnicu, upravo taj dugoočekivani krešendo proći će nekako prebrzo i film će biti gotov i prije no što smo shvatili.

O čemu se radi u "Ivici i Marici" zna valjda i svatko i dijete pa na to ne treba trošiti puno vremena, no ovo je bila prava mračna adaptacija poznate priče koja definitivno nije za djecu kojoj običavamo istu priču pričati. Marica (Sophia Lillis koje se sjećamo ponajviše kao one crvenokose djevojčice iz "It") i njen mlađi brat Ivica završit će u kući usred šume kod zle vještice nakon što ih majka izbaci iz kuće jer ih više ne može prehraniti. Zbiva se priča ovdje očito negdje u mračnom srednjem vijeku kojim vladaju kuga, praznovjerje i magija, a iako su se u kući u kojoj obitava gospođa Holda, za koju gledatelj od početka zna da je vještica, no bratko i sestra nisu te sreće već će to otkriti na svojoj koži, nadali pronaći barem kratkotrajni smještaj i hranu u zamjenu za pomoć, pokazat će se to kao loš izbor. 

Primjedbe