MARIA'S PARADISE (2019,FIN) - 6,5/10


 

Upoznaje nas povijesna drama koju je snimila Zaida Bergroth s likom i djelom Marie Akerblom (Pihla Vitala), karizmatične propovjednice i voditeljice evangeličkog kulta koji je egzistirao u Finskoj dvadesetih godina. Mariji se još dok je bila tinejdžerica navodno počelo ukazivati neko božansko biće, postala je ona propovjednica, a vrlo brzo ona je oko sebe okupila vjernu sljedbu. Njezin je kult vrhunac doživio sredinom dvadesetih, no kao što to obično biva sa sličnim vidjelicama i kultovima, jasno da se ispostavilo da je riječ o najobičnijoj prijevari i da je Maria zapravo bila izvrsna manipulatorica koja je godinama iskorištavala naivnost prosječnih ljudi. Priču o Marijinom raju, odnosno o njenoj ideji da se iz Finske presele u Jeruzalem, što joj je, naravno, u transu rekao bog ili sveti Petar, tko će više znati, počinjemo pratiti 1927. godine.

Priča kreće kad se ona i njen kult iz finske provincije moraju preseliti u Helsinki pod pomalo čudnim okolnostima za koje će se ispostaviti da uopće nisu čudne jer je se traži zbog raznih prijetnji, prijevara, iznuda i sličnog. Među njenim vjernim sljedbenicima je i tinejdžerica kojoj je nadijenula ime Salome (Satu Tuuli Karhu), naivna djevojka opčinjena Marijom. I dok Marija i blagajnik kulta žive u luksuzu poput Romanovih, njihovi vjerni sljedbenici spremno se odriču svega u korist nje, rade za nju kao sluge i prate je gdje god treba. I ne samo to, naoružani su oni i opasni, a ispranih mozgova, što je uvijek bila najgora moguća kombinacija pa će nekoliko njih i ispuniti njenu želju te krenuti u likvidaciju istražitelja koji je žele uhititi.

Nakon što Maria završi u zatvoru, priču o ovom kultu nastavljamo pratiti iz perspektive Salome, koja će se sprijateljiti s lokalnom djevojkom Malin (Saga Sarkola). Malin, baš kao i Salome, nema nikog od obitelji i živi na ulicama Helsinkija, a Salome će joj pružiti utočište na imanju koje koristi kult. No, druženje sa slobodoumnom Malin, koja nije jedna od onih koje posebno cijeni autoritete, navest će je da počne propitkivati svoje poglede na život i svijet. I polako shvaćati da je sve ono što je do sada znala i život koji je živjela u kultom najobičnija zabluda. Postajat će Salome sve svjesnija i sigurnija da je ono što im je Maria pričala i obećavala obična laž i da su njene priče o beskrajnoj ljubavi za sve članove kulta samo način kako bi ih držala pod kontrolom i živjela na njihovoj grbači. Bila je ova povijesna drama na kraju sasvim solidna i ništa više.

IMDB LINK 

Primjedbe