THE KIDS ARE ALL RIGHT (2010,SAD) - 8,5/10


 

Annette Bening i Julianne Moore su Nic i Jules, lezbijski par iz Los Angelesa, koji se još devedesetih odlučio na umjetnu oplodnju kako bi dobili obitelj. I dobili su oni superpametnu i ambcioznu, ali nekako povučenu kćer, danas 18-godišnju Joni (Mia Wasikowska) i 15-godišnjeg Lasera (Josh Hutcherson), kojeg više zanima sport i glupiranje s problematičnim najboljim prijateljem. Nic je liječnica koja voli sve imati pod kontrolom, dok je Jules kućanica koja se tražila u više zanimanja, a upravo počinje biznis uređenja okoliša. Svaka od njih rodila je po jednom dijete, Joni i Laser obje ih oslovljavaju s mama, a za oplodnju su koristile spermu istog donora. Iako ova obitelj djeluje sretno i zadovoljno, Laser je došao na ideju da bi bilo dobro upoznati biološkog oca, a kako još nije punoljetan, nagovorit će Joni da potraži donora sperme iz koje su njih dvoje nastali. I tako će u priču ove feel-good pametne humorne drame ušetati Paul (Mark Rufffalo).

Iako je u tom trenutku izgledalo da bi ova priča koju je Lisa Cholodenko režirala po scenariju koji je napisala zajedno sa Stuartom Blumbergom mogla uploviti u neke sentimentalne i melodramatične, možda i patetične vode, pretvorit će se "The Kids Are All Right" u pravo iznenađenje. Duhovitu, pametnu, suptilnu priču snimljenu s nevjerojatnim stilom i šarmom. Prvo iznenađenje bit će sam Paul, muškarac danas u kasnim tridesetima koji će praktički već na prvom susretu osvojiti svoju biološku kćer i sina. On je vlasnik restorana sa zdravom hranom, šarmantan i simpatičan tip kojeg je nekako nemoguće ne voljeti, a neće trebati proći dugo da se on potpuno zavuče pod kožu svim članovima ove obitelji. Svima, osim Nic koja će u Paulu vidjeti ne pretjerano kvalitetnu očinsku figuru jer i Paul se ponaša gotovo kao da je još uvijek tinejdžer.

Ni ne trudi se on imati neku smisleniju vezu, ne razmišlja puno o posljedicama svog ponašanja, ali djeluje on kao tip koji je potpuno zadovoljan svojim životom. Naravno da će ova nova situacija i nove okolnosti utjecati i na njega, a osim u svoj, Paul će potpuni kaos unijeti u živote svih članova svoje nove obitelji. Iako na prvu svi ti glavni likovi djeluju pomalo stereotipno jer Nic je ona tipična dominantna kontrol-frikuša koja sve probleme utapa u crnom vinu, a Jules je kućanica koja shvaća da je ipak nezadovoljna svojim životom i svojim nerealiziranim potencijalima, ipak su sve to kompleksni i iznimno životni likovi. Nic i Jules tako dodatni žar u svom krevetu donose gledanjem gay pornića, a iako su obje one brižne majke i sve bi dale za svoju djecu, kao da ne uspijevaju primijetiti da su i Joni i Laser nezadovoljni i da su svaki u svom problemu.

Shvatit ćemo nakon nekog vremena da je sretna obitelj ovdje bio samo privid i da je priča koju su Nic i Jules godinama stvarale o sebi postala jedna od onih priča u koje su i same prestale vjerovati. Kao da su se i one same s godinama nekako počele udaljavati jedna od druge i gledati isključivo na vlastite interese, ni ne razmišljajući na želje i potrebe one druge, a onda će se tu još pojaviti i Paul i dodatno iz uzdrmati. Sjajno su svi likovi izgrađeni ovdje i odlično se oni razvijaju pa će se tako nakon nekog vremena Paul iz duhovitog i šarmantnog, zabavnog tipa umalo pretvoriti u pravog parazita, emocionalnog vampira koji kao da pod svaku cijenu želi postati dio ove obitelji. No, ne čini to on iz zloće ili zlih namjera, već će spoznaja da je odjednom postao otac dvoje tinejdžera potpuno preokrenuti njegov život, a uloga oca kao da će postati pretežak teret za njega.

Postat će mu jasno da nema povratka na stari život, no i taj stari, bezbrižni život, površna veza s prekrasnom menadžericom u njegovom restoranu Tanyom, postat će mu nedovoljna i nezanimljiva i tražit će on nešto više. Bila je ova romantična i topla humorna drama nominirana za četiri Oscara (najbolji film, Bening za glavnu glumicu, Ruffalo za sporednog glumica, a Cholodenko i Blumberg za najbolji originalni scenarij). Bio je "The Kids Are Alle Right" jedan od onih malih, nezavisnih filmova koji su vrlo brzo osvojili srca američke publike i kritike, koja je ovaj film unisono uvrstila u popis najboljih ostvarenja 2010. godine. Prava topla, humanistička i realna priča o stvarnim ljudima, njihovim predviđanjima života i očekivanjima u kojoj ćemo još jednom vidjeti da se život obično zna rasplesti na najneočekivaniji mogući način.

IMDB LINK 

Primjedbe