HERE TODAY (2021,SAD) - 7/10


 

Poznati američki glumac i komičar Billy Crystal je ostarjeli komičar i scenarist Charlie Burnz u početnoj fazi demencije u šarmantnoj humornoj drami koju je sam Crystal i napisao i režirao. Vjerojatno ima tu i ponešto autobiografskog, a srećom, koliko mi je poznato, Crystal u stvarnosti ipak nema takvih zdravstvenih problema kao njegov lik. Lik koji je čitav život proveo nasmijavajući i uveseljavajući druge, no vrlo brzo postaje nam jasno da je njegov život u stvarnosti sve samo ne smijeh i pjesma. Tridesetak godina ranije poginula mu je supruga Carrie koju je neizmjerno volio (i koja mu se stalno pojavljuje u snovima i sjećanjima), a njegov odnos sa sinom i kćeri još od tada je dosta kompliciran. I pokušava Charlie od svih sakriti svoje zdravstveno stanje i praviti se da je sve u redu, no jedina koja će shvatiti da nešto s njim ne valja bit će ulična pjevačica, otkačena tridesetak godina mlađa crnkinja Emma Payge (Tiffany Hadish) s kojom će se posve slučajno upoznati.

Iako naizgled ne mogu biti različitiji, pokazat će se da su Charlie i Emma zapravo dosta slični. Oboje su duhoviti, dobronamjerni, otkačeni i nekako vole odstupati od nekih uvriježenih društvenih normi. Iako će njihov odnos ostati na nekoj platonskoj, više prijateljskoj razini, vrlo brzo oni će se zbližiti i postati nerazdvojni na čuđenje svoje okoline. Posebno se to odnosi na Charlieja koji je i dalje svojevrsni mentor producentskoj ekipi humoristične serije tipa Saturday Night Live na televiziji. Ponajviše ova tipična Crystalova feel good gorko - slatka humanistička humorna drama funkcionira sjajnoj kemiji između dvoje glavnih likova koji se sjajno nadopunjavaju i majstorski si pariraju u svakoj situaciji.

Bez obzira što je u prvom planu odnos starijeg bijelca i mlađe crnkinje, ne upada "Here Today" u zamku međurasnog mudrovanja i dociranja, a vidjet ćemo da nitko od njih zapravo i nije tu da bi jedno drugo učio o nekim životnim vrijednostima i važnostima. Charlie i Emma samo su dvoje dobrih, iskrenih i poštenih ljudi koji su vrlo brzo kliknuli i koji se odlično slažu, a na uvjerljivost i kvalitetu izvedbe oboje zasigurno je doprinijela činjenica da su Crystal i Haddish i u stvarnim životima prijatelji i dobro se poznaju. Ima tu i duha, humora, emocija, naravno i drame jer Charlie je ipak ozbiljno bolestan, a jasno da će o tome kad - tad morati saznati i njegova obitelj. No, kad se zagrebe ispod površine "Here Today" je prvenstveno film o prihvaćanju samog sebe onakvim kakvim jesi, izravnavanju računa prvenstveno sa samim sobom i opraštanju sebi, a potom i drugima kojima si tijekom životnog puta nanio bol i patnju. 

IMDB LINK 

Primjedbe